Bakanlar Kurulu kararı ile 2016 yılında Türkiye, mevsimlik saat uygulamasına son vermişti. Yaz saatinin kalıcı hale gelmesi ile birlikte birçok problem ve şikayet ortaya çıksa da, Türkiye bu düzenlemede yedi yılı geride bıraktı.
Tartışmaları hala devam ederken TBMM milletvekili, yaz saati ile ilgili yazılı soru önergesi verince, cevap Bakan Bayraktar’dan geldi.
İTÜ tarafından yapılan araştırma verileri ile cevap veren Bakan Bayraktar, “Ülkemizde uygulanmakta olan saat diliminin GMT+3’de sürekli bulunmasının, nüfusun büyük bölümünün gün ışığından daha uzun süre faydalanmasına ve enerji verimliliğine kayda değer katkı sağladığı tespit edilmiş olup, bu çerçevede tüm yıl boyunca yaz saati uygulaması ile her mesai aralığı için karanlıkta kalınan sürenin eski saat uygulamasına göre 64 saat azaldığı ortaya konulmuştur. Yanı sıra aynı analizlerde saat değişimlerinin getirdiği kaygı, stres, depresyon gibi olumsuzlukların daha az yaşandığı ortaya konulmuş ve bu sonuçlar doğrultusunda sabit saat uygulamasına geçilmiştir” açıklamasını yaptı.
Yaz saati uygulaması ile akşam iş ve okul çıkışlarına denk gelen karanlık zaman diliminin azaltıldığını vurgulayan Alparslan Bayraktar, insanların gün içinde aldığı gün ışığı düşünüldüğünde aydınlıktan daha çok faydalanıldığı, tasarrufta artış sağlandığı ve böylece verimli bir sisteme imza atıldığını dile getirdi.
Değişiyor Mu?
Yaz saati uygulamasının değişmeyeceğini açıklayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Uygulamanın başladığı 2016-2023 tarihleri arasında yaklaşık 10 milyar kilovatsaat enerji tasarrufu sağlanmış olup, parasal karşılığı üç zamanlı tarifede 15,48 milyar TL’dir” bilgilerini verdi.