Yeniköy Mahallesi’ne Çivril Belediyesi tarafından yapılan camız çiftliği CHP ilçe başkanı Bedri Ataş, meclis üyesi Nuri Özen ve çobanlardan tepki geldi.
CHP İlçe başkanı Bedri Ataş, yapılan camız çiftliği katkı sunacaksa neden Gürpınar Mahallesi’ndeki benzinliğin satıldığını ve bu çiftliğin kime peşkeş çekilmek için yapıldığını sert dille eleştirdi.
Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Meclis üyesi Nuri Özen, belediyeyi Niyazi Vural’ın değil, Belediye Başkan Yardımcısı Latif Selçuk’un yönettiğini belirterek; “Belediyedeki düzene baktığımız da Niyazi Başkanın belediyeyi yönetip yönetmediğinde kararsızız. Gördüğümüz kadarıyla belediyeyi Latif Başkan yönetiyor. Bunu herkes de görüyor halkta konuşuyor ”dedi.
“CAMIZ ÇİFTLİĞİ YAPMAKLA NEYİ KURTARMAYA ÇALIŞIYOR”
Camız çiftliğinin Çivril’e hiçbir katkısı olmayacağını ifade eden Çivril Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) İlçe Başkanı Bedri Ataş;”Eğer camız üretimi yapılacaksa Emircik Mahallesi’nde zaten bu işi yapıyorlardı. Oradaki vatandaşlarımıza katkıda bulunsalardı. Burayı yapmakla neyi kurtarmaya çalışıyor onu bilmiyoruz. Çivril merkez ve köylerinde şu an çöpler toplatılmıyor ona baksın. Işıklı Gölü’nün bu hale gelmesini sağlayanlardan bir tanesi AK Parti hükümeti ve yerel yöneticilerdir. Biz gölle uğraşalım kurtarmaya çalışalım. Camız çiftliği yaparak Çivril’i kurtaramayız. Bizim belediye meclis üyelerimiz sürekli mecliste çöp olayı dile getirmelerine rağmen hala bir çözüm bulamadılar. Yok, biz nilüfere turist getiriyoruz. Yok, Çivril turizm şehri olacak alın size turizm şehri nilüfer de bitti, göl de kurudu. Biz gölü kurtarmaya çalışmalıyken merayla, Gürpınar’daki benzinliği sataraktan bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Madem burası katkı sunacaktı Gürpınar’daki benzinlik neden satıldı. Irgıllı’daki benzinlik neden kiraya verildi? Kendisinden ricamız burayı tamamlayıp bir ve bir buçuk sene sonra kime peşkeş çekecek. Bunun bize açıklamasını yapsın. Daha önce İl Tarım Müdürlüğü’ne burası ile ilgili şikâyette bulunduk. İl Tarım Müdürlüğü ise bize belge gönderdi. O belgede kalıcı yapı yapılmaması şartıyla camız çiftliğinin yapımına izin verildiği belirtilmişti. Ama kalıcı yapı yapılmış. Bunu da kamuoyunun takdirine sunuyorum ”dedi.
“BENZİNLİĞİ İŞLETEMEYEN CAMIZ ÇİFTLİĞİNİ NASIL İŞLETECEK”
Kamuda işletmelerin zarar ettiğini ve bu yüzden satıldığını camız çiftliğinin ise neden yapıldığını soran Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Meclis üyesi Nuri Özen; “Buraya ilk geldiğimizde molozlar yığılmıştı. Mecliste fotoğrafları ile birlikte dile getirdik. Başkanımız ise şikâyette bulunun diye ifade kullanmıştı. Başkana hiç yakışmayan bir cevaptı. Bizde ilçe başkanlığımız ile birlikte şikâyette bulunduk. İl Tarım Müdürlüğü’nden bize açıklama yaptı. Burası 17 bin metre kare alandır. Bu mera çobanların otlağı idi. buraya devasa büyüklükte camız çiftliği yapıldı. Bu camız çiftliği ne işe yarar? Belediye başkanımız belirtmişti. Kamu da işletme zarar ediyor demişti. Buna dayanarak benzinlikleri kiraladı veya sattı. Şimdi burası kamu işletmesi değil de ne işletmesi, ne adı altında yapılıyor. Bir veya iki yıl sonra burası da zarar ediyor diye söyleyip burayı da satacaklar veya kiraya verecekler. Çünkü hâlihazırda benzinliği işletemeyen camız çiftliğini nasıl işletecek. Eğer bu kadar camızı düşünüyorsa çiftçilerimize faydalı olsaydı. Emircik Mahallesi’ndeki çiftçilerimiz rahat etseydi. En azından vatandaşımıza bir katkı olurdu. Bunu yapmak yerine meraya çiftlik yaptılar. İlla bina yapılacak diye bir şey yoktu ”diye konuştu.
“ÇİVRİL BELEDİYESİ YÖNETEMİYOR, BECERİKSİZ!”
AK Parti hükümeti ve AK Partili Çivril Belediyesi Çivril ovasının hakkını hiçe saydıklarını söyleyen Nuri Özen; “Yeniköy Mahallesi’nde hayvancılık yapanlar nerede hayvanlarını otlatacaklar. Zaten su yok. Işıklı pınarlarımız kurudu. Neden kurudu, nereden kurudu araştırmak gerekiyor. Hemen doğa afetiymiş gibi geçmemek gerekiyor. Kaç yıldır iktidarlar. Uyumuşlar, uyumuşlar şimdi doğal afet diyorlar. Yapılan barajlar Işıklı’ya etki eder mi veya suyu keser mi hiç düşünülmemiş. Çivril ovasını hiçe saymışlar. Bizim belediye başkanımız, ne yapacak Çivril halkını diyor ki su onların bağrından çıkıyor öncelik onların. Su herkesin ortak paydasıdır. Suyu benim senin deme şansı yok. Biz tarlamıza delik deldirdik hiç kimseye demedik buradan sulama yapma demedik. Suyu kıskanmak insanlık dışı bir şeydir. Zaten Afyonkarahisar’daki vatandaşların suyu kıskanacağını zannetmiyorum. Herkese yeteri kadar paylaştırmak önemlidir. Bu suyu devlet paylaştıracak. Eğer hükümet paylaştırırsa bu şekilde olur. Devlet paylaştırdığı zaman herkese düşer. Buradan alacağımız ders Çivril Belediyesi yönetemiyor, beceriksiz!” şeklinde konuştu.
MERA KANUNU BELEDİYEYE GEÇİYOR DA BİZE GEÇMİYOR MU?
Camız çiftliği yapıldığı için çobanlar olarak mağdur olduklarını söyleyen Göksel Çiftçi; “Yeniköy Mahallesi’nde çiftçilik yapıyorum. Buraya camız çiftliği yapıldı. Belediye yapıyor ama niye yapmıyor, kim için yapılıyor. Hiç kimse bilgi vermiyor. Biz yıllardır bu merada hayvanlarımızı otlatıyoruz. Meraya yapı yapılıyor mu yapılıyorsa hangi şartlarda yapılıyor. Koyunlarımızın otlama alanı daraldı. Buraya camızlar gelince bizim yaylım alanımız nereye kadar olur. Su zaten yok. Su sıkıntımız var. Ayrıca camızın yayıldığı alanda kokusundan koyunlar yayılmaz. Camızlar geldikten sonra her yeri her yere katarlar. Çobanlar olarak mağdur durumdayız. Otlak alanımız işgal edildi. Meraya herkes bina yapabiliyorsa bizde yapalım. Bize de izin versin. Herkes kendi evinde tapulu alanının içinde yapmaya çalışıyor. Herkes gelsin meraya çevirsin bina kullansınlar. Mera kanunu belediyeye geçiyor da bize geçmiyor mu?” ifadelerini kullandı.
TAPULU ALANA NEDEN ÇİFTLİK YAPILMADI?
Kadir Çetinkaya ise tapulu alana değil de neden meraya çiftlik yapıldığı merak konusu olduğunu vurgulayarak; “Bu çiftlik kuruluyor ama neden meraya kuruluyor. Neden tapulu alana çiftlik yapılmıyor. Bu mera da birçok kişinin hakkı var. Bir tapulu arazi alınabilirdi. Köyümüzde 10 kişi hayvancılık yapıyor. Zaten yeterli bir meraya sahip değiliz. Olan meramıza da çiftlik yapıldı. Biz şimdi koyunlarımızı nerede otlatalım. Yetkililerden bu konu da bize alternatif yerler sunmasını istiyoruz ”dedi.
“BELEDİYEYİ LATİF SELÇUK YÖNETİYOR”
Belediye Başkan Yardımcısı Latif Selçuk camız çiftliğini yaparken ne düşündüğünü merak eden Nuri Özen; “Sayın başkan yardımcımız o kadar hayvancılığı seviyordu da kendi çiftliğini neden sattı. Kendi çiftliğine camız çiftline çevirseydi. Şimdi belediyenin imkânlarıyla yapıp buradan ne çıkarı olabilir. İnsanın aklına bin bir çeşit soru işareti geliyor. Acaba latif Başkan bu işi yaparken ne düşündü. Niyazi başkan kendi düşüncesiyle mi bu çiftliği yapıyor yoksa Niyazi Başkanı Latif Başkan mı yönlendiriyor. Bu işte belediye başkanı ön planda olması gerekirken belediye başkan yardımcısına havale etmiş veya başkan yardımcısı Niyazi Başkanı mı ikna etmiş. Bizim bildiğimiz belediye başkanı önde olur. Halkı da arkasına alıp öyle yola çıkar. Halkı arkasına almadığı zaman yola çıkan belediye başkanlarının akıbetini geçmişte gördüğümüz gibi bu başkanında akıbetini göreceğiz. Belediyedeki düzene baktığımız da Niyazi Başkanın belediyeyi yönetip yönetmediğinde kararsızız. Gördüğümüz kadarıyla belediyeyi Latif Başkan yönetiyor. Bunu herkes de görüyor halkta konuşuyor. Biz Niyazi Başkana oy verdik ama yanlış kişiye oy vermişiz diyorlar. Yani demem o ki gidişat içler acısı ”dedi.