Yunan askerlerinin Cabar köyüne girip evleri ateşe vermesi ve gördükleri her canlıyı öldürmesi ile birlikte köy içinde bir kargaşa, bir telaş başlar. Herkes oradan oraya koşuşmakta, kızılca kıyamet bir gün yaşanmaktadır.

Güzelliği dilden dile dolaşan, 17 yaşındaki Koturlar’ın Emine de telaşla evlerinin avlusuna çıkar. Bu sırada sokakta dolaşan Yunan askerleri Emine’yi görür ve alıp götürmek isterler. Emine kaçar, ancak Yunan askerleri Emine’yi yakalarlar ve sürükleyerek götürmeye çalışırlar. Emine; Ağabey yetiş, aldırdın beni!” diye bağırır. Ağabeyi Kazım, hemen dışarı çıkar ve Yunan askerlerinin kardeşini sürükleyerek götürdüklerini görünce çılgına döner, birden geri dönüp, kapı ardında duran nacağı alıp gelir. Nacağı, Emine’yi tutan askerin kafasına indirir. Bu sırada, orada bulunan di­ğer Yunan askerleri, Kazım’ı ve Emine’yi şehit ederler. Kazım, Çalıklar’ın Mehri ile nişanlıdır. Katliamdan kurtulan birkaç köylü, gün ağardığında Mehri’nin de cansız bedeniyle karşılaşırlar.

Bu kara gecede, her birinin ayrı ayrı öyküsü olan 83 can şehit edilmiştir. Yaşanan bu acılar, bölge insanı ve köylüler arasında kapanması mümkün olmayan derin izler bırakmıştır. Sonraki günlerde ölenlerin ardından ağıtlar yakılmıştır. Cabar Ağıtı, bu acıların içinden doğup, Türk Halk Kültürü’ne katılmıştır.

Koturlar’ın Emine, ağabeyi Kazım, Çalıklar’ın Mehri ve diğer Cabar Şehitleri bu şehitlikte yan yana yatmaktadırlar. Günümüze kadar ulaşan bu ağıtın sözleri şöyledir

CABAR AĞITI

Gökpınara[1] desti de goydum dolmadı,

Yangın Cabar’da eğri de fesli[2] galmadı.

Gara yaşlar[3] yeşil giyer donunu[4],

Şeher Cabar ahrete dönmüş yönünü,

Martinimin ucu da Yonan demiri,

Ağlama Cabar bu da gumandanın emiri.

Ay mı doğdu, gün mü de doğdu yayıldı,

Koturların[5] Emine bir gurşunda bayıldı.

Şu Cabar’ın eriğine, dallerine,

Varın bakın Koturların hallerine.

Garagayam[6] istihkam, içinde yoktur İslam,

Halt etmendi kel Yonan, Gumitler[7] senden aslan.

[1] Cabar köyünün doğusunda, köyden dışarıda ve Başgöz Deresi’nin yamacında bulunan pınar.

[2] Eğri fesli, delikanlı, genç anlamındadır.

[3] Yaş, ağaç anlamındadır.

[4] Don, giysi anlamındadır.

[5] Koturlar, Cabar köyünün yerli sülalelerinden biridir.

[6] Garagaya, Cabar köyünün doğusundaki tepenin adı.

[7] Yunanlıların Türk askerine verdiği isim.