Yüzme Havuzlarından Kaynaklanan Sağlık Risklerine Dikkat Edilmesi Gerekir

PAÜ Hastaneleri Enfeksiyon AD. Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Turgut özellikle yaz aylarında yüzme havuzlarından kaynaklanan riskler konusunda uyarılarda bulundu.

Açık-kapalı havuzlar, aqua parklar, jakuziler, termal havuzlar vb. tüm eğlence amaçlı su kitlelerinde suyun görsel olarak temiz, berrak ve estetik görünümünü sağlamak ve kullananları bazı sağlık risklerine karşı korumak için, sürekli olarak fiziksel ve kimyasal bakım yapılarak temizlik sağlanmalıdır.Her yıl insanlar serinlemek için girdikleri havuz suyundan mikrop kaparak hastalanmaktadırlar. Havuz suyunun; çevreden, atmosferden, yüzenlerden kaynaklanan, organik-inorganik kirleticiler ve bakteri-mantar- virüs vb. hastalık yapan mikroorganizmalar ile kirlenmesini önlemek için, Sağlık Bakanlığı’nca onaylanmış dezenfektanlarla suyun sürekli olarak dezenfeksiyonu sağlanmalı ve kimyasal dengesi kontrol edilmelidir.

Havuz suyu kaynaklı sağlık riskleri şu şekilde özetlenebilir.

· Cryptosporidium, Giardia , Shigella , norovirüs ve E. coli O157: H7 gibi mikroorganizmaların sebep olduğu kusma-ishal gibi rahatsızlıklar,

· Yüksek veya düşük pH’tan ya da sudaki organik kirliliklere bağlı kloraminin yükselmesinden kaynaklı ciltte ve gözlerde tahriş oluşması,

· Solunum yolları enfeksiyonları,

· Aşırı klor solunması sonucu solunum yollarında kimyasal tahriş,

· Yüzücü kulağına (otitis externa olarak bilinen dış kulak kanalının bir enfeksiyonu) ve deri döküntüsüne ( dermatit ) neden olan Pseudomonas aeruginosa

· Genital bölgede oluşan mantar gibi enfeksiyonlar.

Yüzme havuzlarının sağlıklı olup olmadıkları, yapılan kimyasal ve mikrobiyolojik analizler ile kontrol edilir ve her şeyden önce; fiziksel olarak, gözle ve duyularımızla algılanabilir.

Havuzların kirlenmesinde en önemli etken, yüzenlerden ve vücutlarından gelen kirliliktir. Havuzların sağlık açısından daha güvenli olması için havuza girenlerin uyması gereken kurallar vardır.

· Havuza girmeden önce mutlaka duş alınmalı, vücut temizliğine dikkat edilmelidir.

· Hasta olan kişilerin, özellikle ishal olanların ya da vücutta enfeksiyon olanların havuza girmeleri önlenmelidir.

· Havuz suyu yutulmamalıdır.

· Gözlerin mümkünse suyla teması önlenmelidir (yüzme gözlüklerinin kullanımı).

· Özellikle tuvalet sonrası temizlik kurallarına dikkat edilmeli, eller çok iyi yıkanmalıdır.

· Havuza yiyecekle girilmemelidir.

Açık yaraların patojenlerin giriş yeri olabileceğini bu nedenle açık yaraları olan kişilerin iyileşene kadar yüzmekten kaçınmalı gerektiğini belirten Prof. Dr. Turgut, havuzlarda temizlik kurallarına uyulmaması insanlar üzerinde sağlık açısından oldukça ciddi risklere neden olabileceğini de vurguladı.