Pamukkale Üniversitesi, Sillyon Antik Kenti Kazı Çalışmalarına Destek Verecek Pamukkale Üniversitesi, Sillyon Antik Kenti Kazı Çalışmalarına Destek Verecek

Gökpınar Baraj Gölü ve çevresinde gerçekleşecek olan çalışmalar Denizli kamuoyunda tepkilere sebep olmuş Denizli sivil toplum örgütleri konuyla ilgili pek çok kez basın açıklaması gerçekleştirmişti. Gökpınar Baraj Gölü ve çevresi ile ilgili son sevindirici haber İzmir İstinaf Mahkemesi'nden geldi. Gelen karar neticesinde plan hükümsüz hale geldi, kararın ise kesinleşmesi bekleniyor. 

Gökpınar 1

Edinilen bilgilere göre yaşanan gelişmeyle ilgili Denizli STK’ları önümüzdeki günlerde açıklama yapacak. Gökpınar Baraj Gölü ve çevresi ile ilgili gelişmeleri genccivrilgazetesi olarak Büyük Menderes İnisiyatifi Önceki Dönem Sözcüsü ve Üyesi Mustafa Çallıca’ya sorduk.  

Konuyla ilgili açıklama yapan Büyük Menderes İnisiyatifi Önceki Dönem Sözcüsü ve Üyesi Mustafa Çallıca, Gökpınar Baraj Gölü ve çevresi ile ilgili ilk duyarlılık ve çalışmalar 14 Ekim 1995 mahalli çevre kurulu kararı ile başlamıştır. Denizli’de su ve sulak alanların korunmasına yönelik önemli ilk adımdır. Ancak bugüne kadar yaklaşık 30 yıl geçti. Bu süre içinde 19 hükümet 8 başbakan, 8 belediye dönemi, meclis grubu ve kararları, 4 belediye başkanı gördük. Havza ile ilgili son noktayı İzmir İstinaf Mahkemesi koydu. Bu karar çok önemli sadece tarım alanları ve yapılaşmayı değil aynı zamanda Denizli'mizin en önemli içme suyu kaynağı korunmuş oldu” dedi.   

“Ekolojik Yıkım, Kirlilik Oluştu” 

Geçmiş dönem büyükşehir belediyesinin bu konuyla ilgili çalışmalarına eleştiriler getiren Mustafa Çallıca, Büyükşehir'in hukuki mücadele süreci devam ederken yangından mal kaçırır gibi alanda hızla yol yapım çalışmasını bitirmesi havzaya ve gölete önemli bir ekolojik yıkım, kirlilik oluşturmuştur. Büyük Menderes Havzası içinde bulunan Denizli küresel ısınma, iklim krizi ve susuzlukta sıkıntılı iller arasındadır. Her yerde olduğu gibi bölgede ekonomik krizlere bağlı kırsaldan göçler, çarpık kentleşme, imar afları ile baraj ve çevresinde tehditler her geçen gün artmaktadır” şeklinde konuştu.  

“İnanmak İstiyoruz... Denizli İçin Önemli Bir Su Kaynağı” 

Büyük Menderes İnisiyatifi Önceki Dönem Sözcüsü ve Üyesi Mustafa Çallıca verilen mahkeme kararının önemli bir gelişme olduğunun altını çizerek, “Mahkeme kararı önemli bir dönüm noktasıdır. Ama merkezi ama yerel yönetimler bugünden sonra yasa ve yönetmelikleri, uygulama çalışmalarını su ve bütün canlıların yaşam alanlarını koruyarak yapmak zorundadır. Bugüne kadar büyükşehrin alanla ilgili meclis kararları mahkeme kararı ile iptal olmuştur ve geçerliliğini yitirmiştir.  

Gökpınar 2

Bugünden itibaren yeni göreve başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı ve meclisin bu konuda hukuka, yasalara, yapı kararına uygun çalışmalarla Gökpınar Baraj Göleti ve havzasını bilimsel çalışmalarla halkın desteğini de alarak koruyacağına inanmak istiyoruz. Barajın ve havzanın kurtuluşu Denizli'mizin gelecekte yaşayacağı su sorunu için önemli bir dönüm noktasıdır” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Muhabir: Aslıhan Kılıçelli