3 Mayıs tarihi, 1944 yılından itibaren Dünya Türkçülük Günü olarak kutlanıyor. Dünya Türkçülük Günü hakkında, Denizli Türk Ocakları Başkanı Profesör Doktor Turgut Tok, “Türkçülük, Türk milletini sevmek demektir” dedi.

Denizli’den Yükselen Ses, “ Türkçülük Türk Milletini Sevmek Demektir” 3Yazar Nihal Atsız’ın 1944 yılındaki yargılanmasına dayanan bugün, tüm Türk dünyasında kutlanmaktadır. Türkçülükten kasıt Türk Milletini, Türk milletinin tüm maddi manevi değerlerini, dilini, tarihini, kültürünü, coğrafyasını, mimarisini, müziğini, sanatını, hepsine sevgiyle bağlı olmak ve onları korumak, onları yüceltmektir. 

Denizli’den Yükselen Ses, “ Türkçülük Türk Milletini Sevmek Demektir” 8

Ziya Gökalp’in, “Türkçülük, Türk Milletini sevmek demektir” sözüyle konuşmasına başlayan Denizli Türk Ocakları Başkanı Prof. Dr. Turgut Tok, Sovyet Rusya’nın dağılmadan önceki yayılmacı politikasının Anadolu sınırlarına ulaşması yüzünden Türk aydınlarının daha hareketli hale gelmesinden, “Anadolu sınırlarına ulaşan bu Rus tehdidi Anadolu’daki Türk aydınlarını daha hareketli hale getiriyor. Anadolu’daki Türk aydınlarının; bu duruma karşı hükümetin tedbir alması gerektiğini kamuoyu nezdinde açıklıyorlar. 3 Mayıs günüde Atsız Hoca’nın mahkemesi oluyor. Atsız Hoca’nın yayınladığı açık mektupların üzerine, dönemin hükümeti dava açıyor. 3 Mayıs'ta da Ankara’da davası görülecek. O gün Ankara’da gençler, hiçbir organizasyon olmadan, hiçbir planlama olmadan, yüreklerinden gelen sesle Atsız Hoca’yı Ankara’da karşılıyorlar. Büyük bir kalabalık toplanıyor.  O Anadolu’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kurulan yeni Cumhuriyet’in aydınlanmasının sahiplenileceği, cumhuriyetin, Atatürk’ün, Türklüğün, Türk milleti değerlerinin sahipsiz olmadığının görüldüğü bir gün olarak kabul ediliyor” şeklinde bahsetti.  

Denizli’den Yükselen Ses, “ Türkçülük Türk Milletini Sevmek Demektir” 9

3 Mayıs’ın bir şahlanış günü olarak kabul edildiğinin altını çizen Prof. Dr. Turgut Tok, o günden bu yana Dünya’daki Türklerin, esir Türklerin günü olarak anıldığını ve kutladığını açıkladı.  

Denizli’den Yükselen Ses, “ Türkçülük Türk Milletini Sevmek Demektir” 1

Sedat Peker’den Denizlili Başkana Çiçek Sedat Peker’den Denizlili Başkana Çiçek

“Tarihten Türk’ü Çıkarırsan, Tarih Kalmaz!” 

Prof. Dr. Turgut Tok, “Dünya üzerinde en çok konuşulan 5 dilden biri Türkçe’dir. Dünya üzerinde en çok kavim Türklerdir. Türk’ü, Dünya tarihinden çıkardığımızda tarih diye bir şey kalmaz. Türk sadece savaşta değil; medeniyette, uygarlıkta, kültürde, sanatta, bilimde, tarihin farklı dönemlerinde insanlığa, uygarlığa farklı katkılar sağlamış bir toplumdur. Ulubeyler, Farabiler, Ali Kuşçular’ı yetiştiren, bilimin her alanında sanatın her alanında, sporda uygarlık tarihinin bütün alanlarında mimaride, müzikte, dünya kültür mirasına büyük katkılar bir toplumdur. Biz de Türk olduğumuz için bununla gurur duymak hakkımızdır. Tabi ki bunu sadece kuru bir övünme değil, bunun gururunu yaşamak, onların o mirasını daha öteye götürme, daha güzellerini yapmak gibi bir arzu içindeyiz” diyerek asıl Türkçülük ve Türk Milliyetçiliği denilen şeyin bu olduğunu açıkladı. 

Denizli’den Yükselen Ses, “ Türkçülük Türk Milletini Sevmek Demektir” 5

"Bir Kuru Hamaset değildir Türkçülük!" 

Geçmişten gelen ve Türk’e ait olan güzellikleri, zenginlikleri yaşatarak, modern Dünya ile buluşturarak insanlığın hizmetine sunabilmeyi hedef aldıklarını söyleyen Tok, “İnsanlığı, Dünya’yı daha barış içinde daha mutlu hale getirecek yöntemleri, metotları, sistemleri sunmaktır. Sadece bir kuru bir hamaset değildir Türkçülük ya da Türk Milliyetçiliği” dedi.  

Denizli’den Yükselen Ses, “ Türkçülük Türk Milletini Sevmek Demektir”

3 Mayıs Dünya Türkçülük Günü için yaptığı açıklamaların ardından Türk Ocakları’nda her cumartesi saat 17.00’da program yaptıklarını söyleyen Tok, bugüne özel Türkçüler Günü programı olduğunu açıkladı. Programda; konferans, Türk Dünyası öğrencileri konuşması, konser ve ikram olduğunu belirtti.

Editör: Durmuş Özke