Taşkın: “%1 Sendika Barajı, zayıfların ezildiği, güçlülerin korunduğu Orta Çağ Dayatmasıdır!”

 

“%1 SENDİKA BARAJI ORTA ÇAĞ DAYATMASIDIR!”

Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, sendika barajı olarak anılan %1’in Danıştay 12. Dairesi tarafından iptal edilmesinin ardından %2 sendika barajının da Anayasa’ya aykırı görülerek Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildikten sonra, Ak Parti ve MHP Milletvekilleri tarafından TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nu sunularak kabul edilen %1 sendika barajının, zayıfların ezildiği, güçlülerin korunduğu ve adeta gücün temsil edildiği Orta Çağ dayatması olduğunu belirterek sert tepki gösterdi!

MEMUR VE MEMUR EMEKLİLERİ YOKSULLUĞUN PENÇESİNDE KIVRANIYOR.”

Köpek eğitmeninden sokak köpekleri için öneri Köpek eğitmeninden sokak köpekleri için öneri

“Mücadele ettik, başardık!” şeklinde paylaşımlar yapmak en basit tabiriyle utanmazlıktır, arsızlıktır! Siyaset kurumuyla iç içesiniz; siyasi gücünüz olduğu malum. Bu gücünüzü mesnetsiz ve hukuksuz bir kuralın yeniden getirilmesi için kullanacağınıza tüm memurların 3.600 ek göstergeden yararlandırılması, Yardımcı Hizmetler Sınıfının kaldırılması, memur emeklisine verilen sözün yerine getirilmesi, yoksulluk sınırı altındaki memur maaşının yükseltilmesi, %10’luk zammın gerçek enflasyon oranı kadar yükseltilmesi, vergi oranının %15’te sabitlenmesi, vergi diliminin yükseltilmesi, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmak suretiyle vergide adaleti sağlamak için kullansaydınız. Bunlar için Kanun teklifi verilmesini sağlasaydınız. Yapmadınız, neden? Çünkü sizin derdiniz memur ve memur emeklisi değil, siyasi güçle kurduğunuz saltanatınızın devam için.

Memurun yoksulluk sınırın altında kalan maaşıyla geçim mücadelesi verdiğini, memur emeklilerinin 14 bin TL yi geçen seyyanen zammın verilmeyerek yoksulluğun pençesinde kıvrandığını;memur ve memur emeklilerinin 2024 yılı ikinci 6. Ayında %10 zam ile açlığın pençesinde yaşam mücadelesine itildiğini vurgu yapan Taşkın, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“MEMURUN VE EMEKLİNİN YOKSULLAŞMASINA SESSİZ KALIRKEN KENDİ ÇIKARLARININ PEŞİNDE KOŞUYORLAR.”

“Yetkili Konfederasyon ile ortağı diğer Konfederasyon ve bunlara bağlı sendikalar ile memurun yoksullaştırılmasına sessiz kalırken kendi çıkarlarının peşinde koşmaya devam ediyorlar. Çıkarları için memuru kullanıyorlar. Mesnetsiz ve hukuksuz bir dayatmayla kamu çalışanları arasında çalışma barışını bozmaya çalışıyorlar. Bunların kamu çalışanlarına da hukuka da zerre kadar saygıları yok.

“HUKUKSUZ DAYATMA, KAMU ÇALIŞANLARININ DÜZENİNİ BOZACAK.”

Önce %1 sendika barajını getirdiler; Danıştay 12. Dairesi esastan iptal etti. Yetmedi “7429 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”’da yapılan düzenleme ile %2 sendika barajının getirilmesini sağladılar. Bu da Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Şimdi %1 sendika barajının yeniden getirilmesini sağlamak için ikna ettikleri AK Parti ve MHP Milletvekilleri aracılığıyla üçüncü kez hukuksuzlukta direniyor ve dayatmayla kamu çalışanlarının düzenini bozmaya çalışıyorlar.

“İPTAL GEREKÇESİNDE ANAYASA’YA AYKIRI OLDUĞU BELİRTİLDİ.”

Anayasa’nın 51. Maddesinde sendika hakkı güvence altına alınmıştır. Getirilmek istenen kural, kamu görevlilerini sendika üyesi olmaya zorlayıcı ve sendika özgürlüğünü ihlal eden hukuksuz bir maddedir. Anayasa Mahkemesinin iptal kararının gerekçesinde de bu hususlara atıfta bulunulmuştur. “Bu düzenleme nedeniyle maddi sebeplerden üye sayısı %2'nin üzerinde olan sendikalara üye olmaya yönelebileceği ve bunun meşru görülemeyeceği, üyelerinin menfaatlerini etkili bir şekilde savunan güçlü sendikaların ortaya çıkabilmesinin sendikalar arasında rekabetin sürmesine bağlı olduğu, toplu sözleşme ikramiyesinin sadece %2 barajını aşan sendikaların üyelerine ödenmesinin öngörülmesinin bu sendikalara üye olmaya zorlayıcı olduğu, yeni sendikaların kurulabilmesini ve çalışanların dilediği sendikayı seçebilmesini fiilen engelleyici nitelik taşıdığı, anayasal yönden objektif ve makul bir temele dayanmayan kuralın sendika hakkı bağlamında eşitlik ilkesiyle bağdaşmadığı sonucuna ulaşılması nedeniyle” iptal edilmişti.

“GERİ ÇEKİN”

%1 sendika barajının yeniden gündeme getirilerek Komisyondan geçmesinin sağlanması tam bir hukuk garabetidir. Sayın Cumhurbaşkanı’na ve sağ duyulu AK Parti ve MHP Milletvekillerine sesleniyorum: Demokrasimize ve hukukun üstünlüğü ilkesine zarar veren, Anayasa’nın 51. Maddesine aykırı olan, çalışma barışını bozarak kargaşaya ve çalışanların özgürce sendikalarını seçmelerini önlemeye yönelik hukuksuz bu kuralı geri çekin. Hukuku kullanarak kamu çalışanları arasında kargaşaya ve yeni mağduriyetlere neden olmayın. Unutmayınız ki Anayasa’ya ve Türkiye’nin imzalamış olduğu uluslararası sözleşmelere ve hukuk normlarına tamamen aykırı olan bu kural ikinci kez Anayasa Mahkemesi’nden dönecektir.”

Tweet Resmi̇

Editör: SERAP SOFULU