Yazdığı ‘Denizli Alevi ve Bektaşi Tarihi’ kitabı ile Denizli kamuoyunu aydınlatan Afatoğlu Çivril’de bulunan bazı türbe ve mezarlarda inceleme yaptı. Hazırladığı yeni kitabı ile ilgili olarak alan ve saha çalışması yapan Afatoğlu Çivril’in dönemin en büyük yerleşim yerlerinden biri olduğuna dikkat çekerek “Türklerin Anadolu’da yerleştiği ilk merkezlerden biri olan Çivril’de Türk izlerini, yaşam belirtileri ve kültürüne ait öğeleri kamuoyu ile buluşturmak için bir çalışma yapıyorum” dedi.
Denizli ve yöresi ile ilgili hazırladığı kitaplar ile Denizli tarihine ışık tutan araştırmacı yazar İbrahim Afatoğlu yeni kitabı için Çivril’e geldi. Çivril’de, Dedeköy Cami, Habibi Acemi Türbesi, Serbanşah Cami ve Işıklı mahallesinde incelemeler yapan Afatoğlu Habibi Acemi ve Beyce Sultan’ın dönemin en büyük alimleri olduğunu ve Türk yerleşimi ve bölgenin fethinde bu isimlerin büyük rol oynadığını ifade etti.
“Dönemin iki Büyük Alimi Çivril’de yaşadı”
Çivril Mezarlığında bulunan Habibi Acemi türbesinde yaptığı inceleme sonrası bir değerlendirme yapan yazar İbrahim Afatoğlu “‘Çivril Mezarlığında türbesi bulunan Habibi Acemi 1300 yılının sonunda 1400 lü yılının başında yaşamış Hacı Bektaş dervişlerinden bir tanesidir. Bu Habibi Acemi, Beyce Sultanla beraber yakın arkadaştır. Bu Çal Çivril ovalarında ki Türkmenlerin dini ihtiyaçlarının karşılanması için Hacı Bektaş Veli ve Hacım Sultan tarafından görevlendirilmiştir. Kaynaklarda bu bölgede 2 dervişten bahsedilir. Çal - Çivril ovasının Türkler tarafından fethi sırasında mücadele etmiş. Daha sonra askerlikten ayrılmış her ikisi de Çivril ovasında tekke kurmuş 2 Hacı Bektaş’ı dervişidir bunlar. Tabi Hacı Bektaş hayatı boyunca 360 tane derviş yetiştirmiş. Bu günkü Hacı Bektaş ilçesinde. Bunların 359 tanesini sağlığında Anadolu’nun Batı Anadolu’nun belli bir köşesine görev yapmak için gönderilmiş, öğrencilerinden Sarı İsmail Sultan’ı ise yanında tutmuş. Bunun yanında Hacım Sultanda Hacı Bektaş Veli’nin önemli dervişlerinden bir tanesi hatta amcaoğlu olduğu söyleniyor. Hacım Sultanın da Uşak Sivaslı Hacim köyüne göndermiş. Tabi Uşak Sivas da Hacim köyü Çivril e yakın bir bölgede. Hacim sultan hem Uşak bölgesinde hem de Denizli Çal Çivril ovalarında faaliyet göstermiş bir Bektaş’ı dervişidir. Hacim Sultanın, Hacim sultan vilayet namesi vardır. Bu vilayet namede Hacim Sultanın Çal - Çivril ovasında gezdiği bu bölgede de derviş yetiştirdiği bu bölgede faaliyet gösterdiği yazılıdır. İşte o dervişlerinden iki tanesi de Beyce Sultan ve şu an da önünde bulunduğumuz türbesinin önünde bulunduğumuz Habibi Acemi’dir” dedi.
“Çivril’de 15 Alevi Bektaşi Tekkesi Var”
Çivril ve bölgesinin Batı Anadolu’nun Türkleşmesinde önemli bir üs olduğunun altını çizen Afatoğlu “Habibi Acemi Türbesi beylikler dönemin de 13. Yüz yılın sonunda, 14.yüz yılın başında yapıldığını tahmin ediyoruz. Bu türbe 12 köşelidir. Bektaşilerin Alevilerin 12 imam inancına temsilen 12 köşeli yapılmıştır. Yani günümüzde her ne kadar Alevi Bektaşi olmasa da Çal - Çivril bölgesinde bu Habibi Acemi ve Beyce Sultanın yaşadığı dönemde burası ‘Şeyhli’. İlçe merkezinin adı ‘Şeyhlidir. Çal - Çivril ovalarının ilçe merkezidir burası. Zaten bunların ismine istinaden şeyhli deniliyor yani. Habibi Acemi ve Beyce Sultan şeyhlerinin memleketi olduğu için şeyhli deniliyor buraya. Burası o dönemde önemli bir Alevi Bektaşi yerleşim yeridir. Ben son zaman da en son araştırmam Denizli Alevi Bektaşi tarihi diye. Denizli bölgesinin Alevi Bektaşiliğini araştırırken tabi bunu daha önceden de biliyordum ama araştırma sırasında da gördüm ki bu bölgede kaynaklara yerel yahut da ulusal kaynaklara yansımış 17 tane Alevi Bektaşi tekkesinin ismi var. Bizim bildiğimiz en azından 15 tane de ayrı Alevi Bektaşi tekkesi var tarihte” dedi.