İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nden (DEÜ) Prof. Dr. Doğan Yaşar, akciğer hasaları ve alerjisi bulunan kişiler için önemli uyarılarda bulundu.
Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi, İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, meteorolojinin verdiği bilgilere göre değerlendirmelerde bulunarak önemli uyarılarda bulundu.
Mart ayının sonunu işaret ederek Sahra Çölü üzerinden Türkiye’ye taşınan tozları işaret eden Yaşar, “Her yıl 2 milyar ton toz, çöllerden taşınıyor. Bu tozlar, doğayı gübreliyor. Doğanın besin kaynağı. Buna 'tabakalı silikat' diyoruz. Sürekli çöllerden tozlar gelir ancak Mart ayının sonundan Nisan ayının son haftasına kadar yoğun taşınım olur. Pazartesi ve salıdan itibaren çok yoğun bir döneme giriyoruz. Şu an ülkemize demir yüklü kırmızı renkli çöl tozları, yoğun olarak gelecektir. Doğayı da çok daha fazla canlandıracaktır” dedi.
Sadece Toz Alerjisi Değil Polen Alerjisi Olanlara da Uyarı!
Maskesiz dışarı çıkılmaması gerektiğini vurgulayan uzman bulunabiliyorsa partikül tutucu maskenin takılması gerektiğini vurgulayarak, “Bir tek çam ağacı, 12 milyar polen üretir. Böylece bu dönem havada, polen çok yoğun miktarda çoğalır. Bunu içimize çektiğimiz zaman rahatsızlıklar yaşanır. Özellikle astım gibi akciğer hastalıklarına sahip kişiler için tehlikelidir. Bu dönem 'bahar alerjisi' dediğimiz kuru öksürük ve hapşırık gibi semptomlar görülür. Akciğer rahatsızlıkları bulunanlar, mutlaka 3 hafta boyunca bulabiliyorlarsa; partikül tutucu maske takmalı. Bulamıyorlarsa normal maske kullanmalı” uyarılarında bulundu.
Çöl Tozlarının Olması Aslında Faydalı!
Çöl tozları ne kadar fazla olursa o kadar güzel olacağını söyleyen Prof. Dr. Doğan Yaşar, bu durumun tarımda verimliliği sağlayacağını açıkladı. “Tarım için iyi ancak sağlık açısında da tehlikeli bir dönem, dikkat etmeli ancak korkulacak bir şey yok” diyerek vatandaşı rahatlattı.