Tarımsal Sulama suyunda ciddi sıkıntı yaşanan Çivril’de, DSİ’ye ait sulama kanallarındaki kaçaklar çiftçilerin tepkisini çekerken kanallardan akan su, bir köyün merasını bataklığa çevirdi. Kanaldan akan suyun merada toplandığını belirten köylüler “biz bu suyu tarla ve ürünlerimizi sulamak için istiyoruz” diyerek tepki gösterdi.

Çivril’de tarımsal sulamada kullanılan DSİ’ye ait sulama kanallarındaki kaçak çiftçilerin tepkisini çekiyor. Sezon öncesi bakımları yeterince yapılmayan kanalların sulama sezonunda ciddi su kaybına neden olduğunu belirten üreticiler kanallardan kaçan suyun ortalama bir köyün tüm sulama ihtiyacını karşılayabileceğini iddia etti. Özellikle sulama sezonunda bir çok çiftçinin sulama suyu nedeniyle ciddi sıkıntı yaşadığını belirten İnceköy mahallesi sakinleri “bu kanalların kış sezonunda bakımdan geçmesi ve kaçak yapan yerlerin onarılması gerek ama son yıllarda bu bakım biraz ihmal ediliyor. Özelliklebizim köyün merasının yanından geçen ana sulama kanallarında ciddi su kaçakları var bu kaçaklar o seviyeye ulaştı ki mera su altında kaldı. Bu su Eylül Ekim ayına kadar merada kalıyor” dedi.

Suyun köyde haşere ve sinek popülasyonunda olumsuz etki yaptığını belirten köy sakinleri “mera gölet haline geliyor. Hayvancılığın yoğun olduğu bir köyüz, meraya giden hayvanların gezinmesiyle mera bataklığa dönüyor. Bataklığın etkisiyle sinek ve haşerelerin üremesine olanak oluşuyor” diyerek yaşanan sıkıntın başka bir boyutunu gözler önüne serdiler.

Çocuk oyun parkı sular altında kaldı

Köyde bulunan tek çocuk oyun parkının kanallardan taşan su sebebiyle su altında kaldığını belirten kadınlarda “köyün tek çocuk oyun gurubu köyün merkezindeki merada. Bu alan kanallardan taşan su ile gölet olunca oyun grubu da sular altında kaldı. Çocuklar oyuncaklara ulaşabilmek için çamurun ve suyun içine girmek zorunda kalıyor. Bazı oyuncaklar da sudan etkilenerek ya kırıldı ya da kullanılamaz hale geldi. İsrafının yanında kullanılamayan malzemelerde zarar” dedi.

“Hem çiftçi hem çocuklar cezalandırılıyor”

Okulların tatil olduğu bir dönemde oyun parkının su altında kalmasının çocuklara ceza olduğunu altını çizen anneler “okullar tatil, çocukların köyde oynayabileceği ya da zaman geçirebileceği tek yer olan parkta sular altında. Boşa akan su çiftçiye haksızlık oyun parkının sular altında olması ise çocuklara ceza. Bu kanallar en kısa zamanda tamir edilmeli, hem çiftçi hem de çocuklar istediğine kavuşmalı”

“Bize su yok diyorlar su boşa akıyor”

BAKLAN AĞUSTOS AYINDA BEYAZA BÜRÜNDÜ BAKLAN AĞUSTOS AYINDA BEYAZA BÜRÜNDÜ

Sulama kanallarından su kullanan Savran Mahallesi sakinleri de kaçaktan dolayı büyük sıkıntı yaşadıklarını belirterek “biz sulama sezonu başlarken su yetmiyor ve pahalı diye eylem yaptık. Sulama birliğine sesimizi duyurmaya çalıştık. Onlar da maliyetlerin yüksek olmasını bahane gösterdiler. Kaçak suyun önlenmesi için yeterli çalışma yapmadıkları için maliyetler yüksek diyorlar. Kanalların yapılan yerleri var ancak su kaçağı olan yer çok fazla. Bu kanallar bütün Çivril ve Baklan ovasını dolaşıyor bizim gördüğümüz sadece bu alandaki kaçak. Buradaki kaçak ile köyün koskoca merası gölete dönmüş Işıklı gölünün yanında bir göl daha olmuş. Bu kadar kaçak suyun olduğu yerde maliyetlerin yüksek olması normal”

Birçok çiftçinin sulama ücretini ödemesine rağmen üçüncü ve dördüncü suyu bulamayacağını belirten çiftçiler “sulama sezonu 15 gün sonra bitecek. Gölde su kalmadı diyerek suyu kesecekler. Parasını ödemesine rağmen birçok çiftçi ürününe son suyu veremeyecek ve kuraklık tehlikesi yaşayacak. Boşa akan bu sular zamanında tedbir alınsa su bitti bahanesine yer kalmaz. Meraya akan su yüzlerce çiftçinin su ihtiyacını karşılamaya yeter” diyerek sorunun çözülmesini istedi.

Editör: Bülent Çakır