DENİZLİ VALİLİĞİ; “YANGINLA MÜCADELE ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR” DENİZLİ VALİLİĞİ; “YANGINLA MÜCADELE ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR”

Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın (GEKA) desteğiyle Çal Kaymakamlığı tarafından yürütülen "Çal Bağ Yolu Kültür Rotası" projesi tamamlandı. Tamamlanan proje ile Çal’ın ekoturizm potansiyelinin ön plana çıkartılması hedefleniyor. Proje kapsamında; birbirinden farklı güzergah ve noktalardan oluşan 2 adet Çal Kültür Rotası, bu rotalara alternatif tematik olarak sınıflandırılmış 4 adet tematik rota, 12 adet yürüyüş rotası ve 12 adet bisiklet rotası belirlendi.

Tamamlanan proje ile yıl içinde Denizli ve Ege Bölgesini ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin Çal’ı ziyaret etmelerinin ve Çal’ın tarım ve kültür turizmindeki payını büyütmesi hedefleniyor. Proje hakkında GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan, yaptığı açıklamada; “Zengin biyolojik çeşitliliğe sahip doğal yaşam alanları, antik çağlardan günümüze uzanan tarihi ve kültürel mirası, masalsı üzüm bağları ile Çal ilçemiz alternatif turizm açısından birçok çeşitlilik sunmaktadır. Projemiz ile söz konusu değerlerin turizme kazandırılması sürdürülebilir turizm anlayışıyla bölgenin imajının olumlu yönde güçlenmesi, yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilçeye ilgisinin artması hedeflenmektedir. Bu sayede, turizmin yıl boyunca devam etmesi ve bölgenin turizm potansiyelinin daha geniş kitlelere ulaşması sağlanacaktır” dedi.

Çivril’in Turizm pastasından pay alması gerekiyor

Çal’da tamamlanan proje sonrası değerlendirmelerde bulunan önceki dönem İYİ Parti Çivril Belediye meclis üyesi Elvan Çakmakçı Çivril’in benzer projeler ile turizm pastasını büyütmesi ve daha çok pay alması gerektiğini belirtti. Çakmakçı yaptığı değerlendirmede “Çivril sadece geçen yıl Nilüfer turlarıyla 300 Bin turisti ağırlayan bir ilçe. Geliştirilecek projeler ile bu rakam arttırılabilir ve Çivril turizm pastasındaki payını arttırabilir. Çivril, tarihi dokusu, kültürel zenginliği ve doğal yaşam alanları ve güzellikleri ile bu tür projeye uygun bir coğrafyada. Çal’ın yaptığını Çivril daha önce yapmalı ve hayata geçirmeliydi” dedi.

Çal Bağ Yolu Projesi kapsamında 2 adet ana Çal Bağ Yolu Kültür rotası belirlenirken ana rotaların altında “Çal Bağ Yolu Kültür Rotası”, “Tarih ve Kültür Rotası”, “Yöresel El Sanatları ve Tarihi Miras Rotası” ile “Doğa ve Macera Rotası” olarak tematik rotalar tespit edildi. Ayrıca 12 adet bisiklet ve 12 adet yürüyüş rotası belirlenerek haritalandırıldı. Belirlenen rotalar Google Earth, Google Haritalarım, Wikiloc gibi uygulamalar üzerinde de işaretlendi. Bunun yanında, Konfeksiyon ve Kesim Atölyesi, Çal Kadın Kooperatifi, Kayıpazarı Camii Minaresi, Deri Atölyesi, Dokuma Atölyesi, Hançalar Köprüsü, Kuzubağ Şarapçılık, Sepet Atölyesi, Tarihi Çınar Ağacı, Erdel Şarapçılık, Mahmut Gazi Türbesi, Küp Şarapçılık, Ekşi Höyük, Tozlukara Köprüsü, Sudan Koyun Geçirme Noktası, Apollon Lairbenos Tapınağı, Dionisopalis Antik Kenti, Keçe Atölyesi, Ağlayan Kaya (Asmaaltı Şelalesi), Çakırlar Taş Evler ve Kent Ormanı yerinde incelenerek fotoğraflandı.

Editör: Bülent Çakır