Çiftçiler, Sulama Kooperatifine verdikleri yapılandırma dilekçelerinin sonuçları gelmeden hesaplarına el koyan Sulama Birliğinin borç miktarı ile ilgili olarak bir tebligat göndermediğini söyledi.

“BU ŞEKİLDE BU PARALAR TAHSİL EDİLİRSE IRGILLI ÜRETMEYECEK”

Irgıllı Mahallesi’nde yaşayan çiftçi Mehmet Çelikoğlu, pandemi sürecinde çiftçinin zor durumda olduğunu ve birde destekleme paralarına el konulduğu için daha da mağdur duruma düştüklerini dile getirerek; “Toprak sulama birliği bize borç çıkarıyor. Sulak mahsul ekmediğimiz tarlalara ait bizlere borç çıkarmış. Toprak Sulama Birliği’ne geldim ve itirazda bulundum, onlar dilekçe vermemi söylediler. Dilekçe verdim ve sıra numarası verdiler. Sıra numarasıyla dilekçe sonucunu bekliyordum. Dilekçemde tarlalarımın tekrar bakılıp incelenmesini istedim. Ama daha dilekçe sonuçları gelmeden hesabımıza yatan süt, yem ve fiğ desteklerimize bloke konmuş. Çiftçi olarak mağdur kaldık ve paralarımızı alamadık. Paralarımızın ne olduğunu ve ne kadar borcumuz olduğunu da bilmiyoruz. Desteklemelerin yatmasını sabırsızlıkla beklerken bloke koyulduğunu görünce şok olduk. Zaten bu destekleme paraları ile gübre alacaktık. Şimdi paralar gitti ne yapacağız bilmiyoruz. Bana gelen herhangi bir borç tebligatı yok. Neye istinaden bizim paralarımıza el koyuldu. Köyün yüzde 99’unun paraları kesildi. Sorun yaşamayan yok. Dilekçelerimiz sonuçlansın. Eğer çiftçi olarak bizim borcumuz varsa biz borcumuzu ödeyelim. Sulamadığım yerin borcunu neden ödeyeyim. İlk önce benim dilekçe sonucumu belirt, gelin tarlalarımda inceleme yapın. Daha sonra borcum varsa ben ödeyeyim. Neden benim desteklememe el koyuyorsunuz. Çiftçinin parasına tepeden inme gibi göz dikilmiş yani başka kanallardan oluyor. Bunun zaten başka açıklaması yok. Bu kadar çiftçinin neden mağdur ediliyor. Pandemi sürecinde zaten çiftçi zor durumda cebinde beş kuruş para yok. Çocuğuna vereceği harçlığı yok. Şuradan 300-400 lira para alacak. Kalkıp buna el koydular. Haklıysan el koy ama bizim nazarımızda haksızsın. İnsanın yüreği buna acıyor yani sıkıntı olduğu yer burası. Bizim bu sorunumuza büyüklerimizin el atmasını istiyoruz. Çiftçinin üç kuruş parasına göz diktiniz. Çiftçi üretmesin mi? Cumhurbaşkanımız bas bas bağırıyor çiftçi üretsin yardımcı olalım diye bir yandan da bazı eller çiftçinin tepesine biniyor. Bu şekilde bu paralar tahsil edilirse Irgıllı üretmeyecek. Sulama korkuyoruz. ”dedi.

“DAHA BU MİLLETİN BİRLİKTE ALACAĞI VAR”

Ödemenin son günü diye 31 Aralık akşamı mesaj geldiğini belirten Çiftçi Ömer Varol;” Ben kendi arazimi sulamadım. Kök çürüğü diye bir hastalık var. Zaten ben damlama sulama yaptım onunla bile bu hastalıktan dolayı sulama yapamadım. Desteklemeler yattı diye bize mesaj geldi. Ama geldik baktık hesabımızda para yok. Toprak Sulama Birliği bizim paralarımızı kesmiş. Bizden ikinci bir dilekçe istediler. Dilekçeyi verdik ve bir nüshası da elimde. Daha dilekçelerin sonucu gelmedi. Ödemenin son günü yani 31 Aralık akşam saat 21.30’da bize mesaj geldi. Bizde telefon açtık gelin biz bu parayı yatıracağız neredesiniz diye. Böyle bir saçmalık olmaz. Bizler çiftçi olarak zaten sulama yaptıysak makbuzunu herkes kestirdi. Sulanan yerlerin hepsinin makbuzunu sucular geldiğinde kestirdik. Bazen de bir tarlaya üç fiş kestirdik. Bize iki tanesini verdiler bir tanesini vermediler. Daha bu milletin birlikte alacağı var. “şeklinde konuştu.

“KÖPRÜDEN GEÇERSEN 3 AKÇE GEÇMEZSEN DÖVE DÖVE 5 AKÇE”

Çiftçiler bu durumun Deli Dumrul hikayesi olduğunu söyleyerek; “Deli Dumrul, Kuruçay’a köprü yapmış geçenden üç akçe geçmeyenden 5 akçe ya aynısı bizim hikaye. Irgıllı halkı olarak hepimiz aynı durumdan mağduruz. Korkumuzdan kuru mahsul ektik. Darı, yonca korkumuza ekemedik. Beyan istiyorlar beyan veriyoruz. Üç su peşin makbuz kestireceksin diyorlar kestiriyoruz. Bir su alıyoruz alacağın var orada alamıyoruz. Daha da üzerine borçlu çıkıyoruz. Ya bizde bir gerizekalılık var ya da onlarda. Dediğim gibi köprüden geçersen 3 akçe geçmezsen döve döve 5 akçe. “dedi.

“YARDIM OLMUYORSA DESTEKLERİMİZE EL KOYMASINLAR”

Pandemide çiftçiye destek olmadığı gibi diğer desteklere el konulmasına tepki gösteren Irgıllı çiftçileri; “Pandemi döneminde devletimiz herkesin yanında olmaya çalışıyor. Çiftçiye zaten bir destek yok. Olmadığı gibi yatan desteklere neden gözünü dikiyorsun. Devletimiz neden buna engel olmuyor. Üç kuruşluk desteğine neden göz diktiriyor da parasına peşkeş çekiyor. İyi kötü esnafa yardım ediliyor bize de yardım olsun. Yardım olmuyorsa desteklerimize el koymasınlar. Zaten zor durumdayız. Destek gelmeyince biz nasıl gübre alıp üreteceğiz. O zaman üretmeyelim. Ne yapalım biz şimdi?”diye konuştu.

“ÇIKAN MAHSULÜ ÖLDÜRELİM Mİ?”

Irgıllı Mahalle Muhtarı Barış Altıntaş, konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:”Aydın Bölge Müdürüyle bizzat görüştüm. Millet hep mağdur. Mart ayında bize beyanname verin ve ona göre su verelim dediler. Herkes beyanname verdi. Sonra millete borç çıkardılar. Beyanname verdik ama su vermedin su vermediğin gibi borç çıkardın. Halkımız mağdur ne yapacak nereye başvuracak bilemiyoruz. Bölge müdürü bana tekrar incelenecek diye söyledi. İnceleme bitmeden vatandaşın paralarına el konuldu. Şu an bakıyorlar ama iş bitmedi ne kadar zamanda biteceği de belli değil. Sonuçlandırılma olmadan vatandaşın hesabına bloke konuldu. Daha borcu nedir ne kadardır hiçbir bilgi yok. Ben zaten söyleyeceğim yerlere hep söyledim ya duymuyorlar ya da işlerine gelmiyor. Milletvekillerini aradım. İktidar ve muhalefettekilerin hepsinin bilgileri var. Hatta geçenlerde Şahin Tin yazı yazmış bu yazı da da bir şey çıkmadı. Nasıl olacak bilmiyoruz. Burada bizim 5 metreden su çıkıyor. Kendi gücümüzle suyu çıkardık. Oraya ayçiçeği, pancar, mısırı ekmişim evimde on tane sağmalı malım var. Ben sırf samanla bu hayvanlarıma bakamam. İlla ki mısırı, mal pancarını ekmem gerekiyor. Ben hayvanlarımı doyuracağım ki onlarda beni doyursun. Yoncam var ben kendi gücüm ve imkanımla sulama yapmışım sen bana borç çıkarmışsın. Ben bu çıkan mahsulümü öldüreyim mi? Mahsul öldü m ben öldüm demektir. ”ifadelerini kullandı.

“BUNDAN ÖNCEKİ BELEDİYENİN YÖNETTİĞİ DÖNEMDE HERKES SUYUNU ALDI”

İlk meclis toplantısında Sulama Birliği’ni DSİ ‘ye devrettiklerini dile getiren çiftçiler; “Buraya seçim zamanı şu anki Belediye Başkanı Niyazi Vural Bey gelip dedi: Irgıllı’ya en ucuz sulamayı biz yaptıracağız. Geldiler, seçildiler ve ilk meclis toplantısında da Sulama Birliği’ni Devlet Su İşleri’ne devrettiler. Açıkçası bu ovayı Devlet Su İşleri’ne peşkeş çektiler. Sonuç ise bu, işte bütün herkes mağdur. Hiç kimse adam akıllı sulamasını yapamadı ve beklediği ürünü alamadı. Bundan önceki belediyenin yönettiği dönemde herkes suyunu aldı takip etti. Hiç su israfı olmadı. Ama bunlar 15 gün suyu bedavaya boşa akıttılar. 15 gün o pompaların elektriği bize yazdı. Yaptıkları zararı da bu şekilde üreticiye sardılar. ”dedi.