Geleceğin enerji kaynağı olarak görülen Güneş Enerji Santralleri (GES), Çivril’de yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı. Ticari işletmelerin ilgi gösterdiği GES artık küçük ölçekli işletmeler ile konut ve işyerlerinde de tercih edilen enerji kaynağı oldu. Soğuk hava depoları başta olmak üzere sınayi ve ticari birçok işletmenin tercih etti GES konut ve küçük işyeri sahiplerinin de ilgisini çekiyor. Çivril’de faaliyet gösteren DKC Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Önder Dikeç “Türkiye ve özellikle Ege bölgesi güneş ışığı açısından zengin ve şanlı bir bölge. Güneşin bu cömertliğini değerlendirmeli enerjimizi güneçten almalıyız” dedi.

RES ve GES Geleceğin Teknolojisi”

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin enerji ihtiyaçlarını güneş ve rüzgar gibi temiz ve doğadan karşıladığını ifade eden Önder Dikeç “Fosil yakıtlardan enerji üretmek artık üçüncü dünya ülkelerinin tercih ettiği ve mahkum olduğu bir yönetim. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler enerjilerini güneş ve rüzgardan sağlıyor. RES ve GES geleceğin teknolojisi. İşletmelerden sonra konut ve işyerleri de artık enerjilerini GES’ten sağlamalı. GES kullanıcısına fayda sağladığı kadar ülke ekonomisine de büyük katkı sağlayan bir sistem” dedi.

Çivril’in GES açısından verimli bir bölgede olduğunu altını çizen Dikeç “Türkiye elektrik ve enerji üretimini büyük oranda kömür, fosil yakıt, gaz kullanarak sağlıyor. Enerji ihtiyacının %20’lik kısmını Hidroelektrikten,%11’ini rüzgardan, %6’lık kısmını ise güneşten sağlıyor. Rüzgar ve güneş bakımından verimli bir coğrafyada olmamıza rağmen enerji kaynaklarımızın en azını rüzgar ve güneşten sağlıyoruz. Son yıllarda sanayi işletmeleri kendi enerjilerini kendileri üretmeye başladı” dedi.

“Konut Ve İşyerleri De Enerjilerini GES’ten Karşılamayı Tercih Ediyor”

Çivril’de özellikle soğuk hava depolarının kendi enerjilerini üretme konusunda duyarlı olduğunu belirten Önder Dikeç “Güneş ışığı açısından verimli bir bölge olan Çivril’de son yıllarda ciddi bir dönüşüm ve GES açısından girişim var. Soğuk hava depoları ile başlayan GES kullanımı küçük işyeri ve müessesler tarafından da tercih ediliyor. Konut ve işyerleri de enerjilerini GES’ten karşılama yolunu tercih ediyor” dedi.

Yapay Zeka Destekli Dolandırıcılık: Gerçekler Yanılsamalardan İbaret Yapay Zeka Destekli Dolandırıcılık: Gerçekler Yanılsamalardan İbaret

Temiz bir çevre ve sürdürülebilir bir gelecek için GES’in vazgeçilmez olduğunu ifade eden Önder Dikeç “GES en temiz enerji kaynağı. Temiz bir çevre sürdürülebilir bir gelecek için GES kullanılması büyük önem arz ediyor. Kirlenmenin önüne geçilemediği ve kaynakların hızla tükendiği bir dünyada gelecek güneş ve rüzgarda. Hem güneş hem de rüzgar temiz kaynak ve devamlılığı olan kaynak. Gün ışığının kış aylarında bile büyük oranda görüldüğü Türkiye’de GES kullanmak geleceğe bırakılacak en büyük miras” dedi.

Muhabir: Aslıhan Kılıçelli