Çivril’de pekmez kazanları kuruldu üzümler tatlı sona doğru yolculuğa çıktı.
Çivril’in İmrallı Mahallesi’nde kadınlar imece usulü, pekmez kaynatıyor. Pekmezin yapımı çok zor ve tek başına yapılacak iş olmadığını belirten İmrallılı kadınlar, asırlardır imece usulü pekmez kaynattıklarını söyledi.
“ÇAL GARASI ÜZÜMLERİ PEKMEZ İÇİN TOPLANDI”
Öncelikle üzümleri bağdan kesilip kasalara doldurulduğunu belirten kadınlar; “Sabahın erken saatlerinde bağa gidiyoruz. Pekmezlik üzümlerimizi kesip kasalara doldurup getiriyoruz. Üzümler çal garasıdır. Bu üzümlerden ihtiyacımız olanı ayırıyoruz kalanını ayırıp kalanını satıyoruz. Aile bütçesine biraz da olsa katkısı olsun diye bu zor işi yapıyoruz” diye konuştu.
“PEKMEZ İÇİN ÖZEL TOPRAK KULLANILIYOR”
Üzümün pekmeze dönüşmesi için uzun uğraşlar gerektiğini ve birkaç işlemden geçtiğini vurgulayan İmrallılı kadınlar; “Bağdan topladığımız üzümleri çuvallara koyup çiğniyoruz. Şıra haline getiriyoruz bunu yaparken de özel bir toprak kullanıyoruz. Çiğnediğimiz üzümlerin posası ile suyunu ayırıyoruz. Bu suyu kazanlara koyup bir süre kaynatıyoruz. Mayalama dediğimiz bu işlemi yaptıktan sonra bir sonraki güne kadar dinlenmeye bırakıyoruz”dedi.
EN AZ 10 SAAT KAYNAMALI
Sabah kuşluk vakti kazanları kurduğunu İmrallılı kadınlar yaptıkları pekmezin yapım aşamalarını şöyle aktardı: “Sabah saat dörtte kalktım kazanı vurdum. Erken başlamazsak akşama kadar yetişmez. Bir gün önceden hazırladığımız şırayı bir kazanda kaynamaya bırakıyoruz. Kaynarken üzerinde oluşan köpükleri alıyoruz. Bunları almazsak pekmezimiz güzel olmaz. Daha sonra bu kazanda kaynayan pekmezi başka bir kazana aktarıyoruz. Bu kazanda karıştıra karıştıra en az 10 saat kaynatıyoruz. Dolu olan kazan kaynayarak yarıya iniyor. Kıvamına rengine bakıyoruz. Tam kıvamını tutturmak çok önemli. İstediğimiz kıvama ulaşan pekmezimizi ateşin üzerinden alıp soğumaya bırakıyoruz. Ve pekmezimiz sofrada yerini almaya hazır hale geliyor.”
“ÇAL GARASI VE İMRALLI ÜZÜMÜNE DOYUM OLMAZ”
Akşama kadar emek emek pekmez yaptıklarını ifade eden kadınlar; “Kadınlar olarak toplanıyoruz ve 3 kazan kuruyoruz. Sabahtan akşama kadar ateşin karşısındayız. Her üzümden pekmez olmaz. İmrallı ve Çal garası üzümünün tadına doyum olmaz ”dedi.
“PEKMEZİN KİLOSU 50 TL”
Pekmezin yapımının zor olduğuna değinen kadınlar; “Pekmez yapı çok meşakkatli bir iş. Çünkü yapımı için birçok aşamaları tamamlayarak pekmez haline geliyor. Ama alıcılar pahalı diyor. Emeklerimizin karşılığını almak istiyoruz. İmece usulü olmasa asla tek başına yapılmaz. Kazanlar inecek, karıştırılacak. Geçen sene pekmezin kilosunu 40 TL’ye bu yıl ise 50 TL’ye satacağız ”diye konuştu.