Çivrilli çiftçiler, son bir haftada gübreden sonra mazota gelen zamlara tepki gösterdi. Çiftçiler; “Gübreye gelen zamlar yetmiyor gibi birde mazota geldi. Yani zam üstüne zam çiftçi nasıl ekim yapsın?” diye sordu.

Çivril’de çiftçiler hasadın ardından bir süre dinlendirdikleri tarlalarda mesaiye tekrar başladı. Kış mevsimi gelmeden arpa ve buğdaylar toprakla buluşturuluyor.

Ekimden sonra buğday ve arpanın haşere ve böceklere karşı ara ara ilaçlanırken başak veren arpa ve buğdayın hasadı biçerdöverle yapılıyor.

Gübre ve mazota yapılan peş peşe zamlar Çivrilli çiftçiyi kara kara düşündürüyor. Zamlara tepki gösteren çiftçiler; “Gübreden sonra mazota da zam üstüne zam. İki günde 64 kuruşluk zamla mazotun litresi 8 lirayı geçti. Çiftçiye mazot desteği açıklanmadı. Çiftçi nasıl ekim yapsın? Yazıktır, günahtır. Tam da ekim zamanı zam mı olur?” dedi.

“EKİM ZAMANI ÇİFTÇİNİN SIRTINA ZAM YÜKÜ”

Ekime günün erken saatlerinde başladıklarını ifade eden çiftçiler; “Tarlaya sabah erken saatlerde gidiyoruz. İlk önce kazayağı işlemlerini tamamladık. Daha sonra ekim işlerine yöneldik. Çivril’de hala geleneksel olarak ekim yapanlar var. Bizler traktörle ekiyoruz. Ama ne hikmetse ekim zamanı geldi. Mazota, gübreye zam üstüne zam da beraberinde geldi. Çiftçiye destek veriyoruz diye her konuşmasında söyleyen sayın Cumhurbaşkanımız neden ekim zamanı çiftçinin sırtına bir yük daha yükledi. Zaten bu yıl ne çekirdekten ne de diğer ürünlerden yüzümüz gülmedi. Birde bu zamlar iyice belimizi büktü. Çiftçiyi tamamen bitirmeye mi çalışıyorlar. Biz 2 çuval atacağımız tarlaya bir çuval gübreyi atmakta zorlanıyoruz. Gübreyi atamazsak bu ürün nasıl olacak. Mazot deseniz ateş pahası ”diye konuştu.

“ÇİFTÇİ EKSE BİR DERT EKMESE AYRI BİR DERT”

Bu zamlardan sonra çiftçiler tarlalarını ekip ekmemekte kararsız kaldıklarını vurgulayarak; “Üretici olarak bizler ekersek zarar etmekten, ekmezse açlıktan korkuyoruz. Ya tarlamızı ekersek gübreyi normal kullanıp tüm zararı göze alacağız ya da maliyeti düşürmek için daha az gübre kullanma yoluna gideceğiz. Gübreyi az kullanırsa verim yüzde 50’ye varan oranda azalıyor. Zaten son 2 yıldır hep zarar ediyoruz. Yani çiftçi ekse bir dert ekmese bir dert. Sonumuz ne olacak. Bu zamlardan sonra verdikleri desteklerin bir önemi kalmıyor ”ifadelerini kullandı.