Oruç tutmanın bin bir faydasından bahseden Diyetisyen İrem Büşra Kasap, dengeli beslenme örüntüsünün vücudu ruhen ve bedenen arındırmak için ne kadar önemli olduğunu anlattı.
Ramazan ayının sağladığı dengeli beslenme ve düzenli uykunun vücudu fazlalıklardan arındırarak yenileme yapmasını sağlayacağını belirten Kasap, “Oruç tutma sayesinde mide ve bağırsak sistemimiz dinlenir, kanımız temizlenir. Karaciğerimiz kendini yenileyerek, düzenli bir beslenme alışkanlığı kazanabilmemiz için fırsat doğurur.” dedi.
Sağlıklı Bir Oruç İçin Ne Yapmak Gerekir?
· Yeterli miktarda sıvı tüketimi,
· Aşırı besin tüketmemek,
· Yağlı besinlerden uzak durmak,
· Yemek yerken acele etmemek,
· Asitli ve kafeinli içecekler tüketmemek,
· Dengeli enerji almak,
· İftardan sonra egzersiz yapmak şeklinde sıraladığı maddelerin önemini vurguladı.
Sahurda Neler Yemeliyiz?
Sahurun Ramazan ayındaki iki ana öğünden biri olduğunu belirterek bu öğünün kesinlikle atlanmaması gerektiğini söyleyen Diyetisyen İrem Büşra Kasap, Çünkü uzun süre aç kalmak; metabolizma hızını yavaşlatabilir. İftarda ve sahurda; kızartma, kavurma, salam, sosis, sucuk (şarküteri ürünleri) vb. gibi çok yağlı, çok baharatlı, tuzlu yiyeceklerden uzak durmalıyız. Bunlar daha fazla susamaya neden olacağı için oruç tutmamızı güçleştirecektir. Sahurda çok yemek yerine, daha yavaş sindirilen, daha uzun süre tokluk hissi sağlayan proteinli ve lifli yiyecekler tercih edilmelidir” diyerek, bu yiyeceklerin neler olduğunu anlattı “Tam tahıllı ürünler; buğday, çavdar veya kepek ekmeği, süt ürünleri, (yoğurt, ayran, süt kefir, cacık vb.), yumurta, ceviz, kavrulmamış fındık veya kavrulmamış badem, kuru meyveler, menemen (yumurtalı, zeytinyağlı, soğanlı, biberli, domatesli, maydanozlu), şekersiz hoşaf veya komposto, taze sebze ve meyveler, posa bakımından zengin besinler; yani kepek, tahıllar, patates, sebzeler, meyveler yavaş sindirilen besinlerdir.” Dedi. Bu besinlerin tüketilmesi halinde tüm gün tokluk hissinin yaratılacağı ve mie sağlığına faydası olacağını anlattı.
Oruçta Su Tüketimi
Yetişkin bir insanın bir günde içmesi gereken su miktarının 1.5 ile 2 litre arasında olması gerektiğini açıklayan Çivrilli Diyetisyen, mevsimin sıcak olması sebebi ile miktarın artabileceğini, bu oranın ise iftar ve sahur arasında mutlaka tamamlanması gerektiğinin altını çizdi, “Bol sulu gıdalar almalıyız. Pişireceğimiz taze veya kuru meyve hoşaf/kompostoları mümkünse şekersiz veya 1-2 lt suya maksimum 1 yemek kaşığı şeker konularak pişirilmesi gerekmektedir. Susama hissi duymasanız bile iftar ve sahur arasında sık sık su için. Suya ek olarak kafein içeren içecekler yerine de süt, ayran, sade soda, taze sıkılmış meyve-sebze suları, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edebilirsiniz.” Şeklinde tavsiyelerde bulundu.
Ramazanda Egzersiz Önemli Ama Ne Zaman Yürüyüş Yapmalı?
Diyetisyen İrem Büşra Kasap, “Akşam yemeğinden sonra hafif tok durumdayken, kesinlikle tok karnına değil; hafif tempolu yapacağımız 30-45 dakikalık yürüyüşler ile metabolizmamızın yavaşlamasını ve aldığımız besinlerin yağ olarak depolanmasını önleyebiliriz” açıklamasını yaptı.
İftarda Ne Yenir?
Oruç tutarken sabırsızlıkla beklenen iftar vaktinde, vücudun uzun süre aç kalması sebebi ile sindirime hazır olmadığı bilgisini veren Kasap, bu sebeple ağır yemeklerden kaçılması gerektiğini söyledi. Orucun önce su ile açılması gerektiğini vurgulayan Kasap, sonrasında sıvı yiyeceklerle devam edilmesinin en doğru hareket olacağını açıkladı, “Ayrıca sebze ve salata tüketmek, tatlı yerine ise meyve yemek, vücudumuz için daha sağlıklı seçimler olacaktır.” dedi.
Yoğun ve besin değeri yüksek besinler tüketmeden önce mutlaka bir kase çorba içilmesini tavsiye eden Diyetisyen, “Sonrasında tam tahıllar, haşlanmış sebzeler, taze meyvelerden oluşan bir menü tercih edilebilir” dedi.
Baharatlı besinlerden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Diyetisyen İrem Büşra Kasap, “Çünkü bunlar, mide salgılarını uyararak oruç sırasında midede rahatsızlık oluşturabilirler” uyarısında bulundu.
Kasap, “Rafine ürün olan hamur işleri, beyaz ekmek, makarna/pirinç pilavı yerine glisemik indeksi daha düşük olan domatesli, sebzeli veya yeşil mercimekli bulgur pilavı, tam buğday unu veya ürünleriyle yapılmış besinleri tercih etmeliyiz. Yüksek kolesterolü ve trigliseriti düşürücü etkisi, protein bakımından etteki protein ile eş değerli bir besin olması sebebiyle, yeşil mercimeği iftarda rahatlıkla bir porsiyon tüketebilirsiniz.” dedi.
Vücutta demir vitaminin emilmesi ve kullanılması için yemeklerden sonra bitki çaylarının tercih edilmesini önererek, çay ve kahve tüketiminin ise yemek yendikten en az 1 saat sonraya bırakılmasını “Yemeklerden en az bir saat sonra, çayı şekersiz, açık ve limonlu olarak, kahveyi ise; Türk kahvesi mümkünse şekersiz değilse orta şekerli olarak tercih etmeliyiz” şeklinde önerdi.