Yeşilay Haftası’na özel açıklamalarda bulunan Yeşilay Denizli Şube Başkanı Hakan Şirin, Yeşilay’ın Denizli’de neler yaptığını anlattı, “İşin ana izahı bağımlılığı önleyici çalışmalar yapmak” diyen Şirin, YEDAM ve Yeşilay arasındaki farklara değindi.
YEDAM Nedir?
Yeşilay’dan ayrıldığı nokta olarak YEDAM’ın bağımlılıkları oluşan bireylere destek olmak üzere kurulduğunu belirten Hakan Şirin, YEDAM’ın çok özel ve mahremiyet hassasiyeti yüksek bir kuruluş olduğunu dile getirdi.
Yeşilay’ın okulların, kurum ve kuruluşların kendilerinden eğitim talepleri durumunda farkındalık eğitimleri verdiğini vurgulayan Denizli Şube Başkanı, tütün, alkol, kumar, madde ve teknoloji bağımlılıkları üzerine çalıştıklarını açıkladı.
Bahsedilen bağımlılıklar ile ilgili Yeşilay Haftası olması üzerine eğitim taleplerinin yoğunlaştığını dile getiren Başkan, “Başvuruda bulunanlara soruyoruz; hangi alanda eğitim almak istiyorlarsa, o alan ile ilgili eğitim düzenliyoruz. Eğitimi veren kişiler, MEB’te öğretmen ancak herhangi bir branş öğretmeni değil, Yeşilay tarafından özel olarak eğitilmiş MEB’te görevli olan eğitmenler vasıtası ile hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Okullarda etkinlikler yapıyoruz. Genç Yeşilay ile birlikte yaşlarına uygun etkinlikler, yarışmalar yapıyoruz. Hediye olarak onlara rozetler, bileklikler, Yeşilay boyama kalemleri gibi şeyler vererek farkındalıklarının oluşmasını sağlıyoruz.” dedi.
Bağımlılıklar Nasıl Tedavi Ediliyor?
Özellikle AMATEM ve üniversite hastaneleri gibi yataklı bir servisleri ya da ilaçlı tedavilere başvurmadıklarının altını çizerek, “Biz, bağımlılıktan kurtulmak isteyen, kendi rızası ile gelen kişilere hizmet veriyoruz. Bizim buraya birini ne zorla getirmek üzerine ne etkimiz ne de yetkimiz var. Zaten, kişinin kendi isteği yoksa bir faydamız olmaz. YEDAM’a kişi, bağımlılıklarından kurtulmak istiyorsa geliyor, bu konuda uzman psikolog ve sosyal hizmetlerden arkadaşlarımızla sosyopsikolojik olarak hizmet veriyoruz. Yeşilay gönüllülük üzerine kurulu olsa da danışanların hizmet aldıkları ekip tamamen profesyonel. Hatta Denizli’de madde bağımlılığından kurtulmuş 6 yıldır temiz yaşayan ve hala bize ziyaretlerini ve rehabilitesini gerçekleştiren danışanlarımız var.” ifadelerine yer verdi.
Yeşilay, İŞKUR ile Bağımlılar İçin Bir Arada!
Rehabilite olmuş kişilerin topluma adapte olmakta sorunlar yaşaması durumunda, kişilere özel hayatlarında da yardımcı olduklarını belirten Hakan Şirin, İŞ-KUR ile anlaşmalarının olduğunu anlattı. Özellikle madde ve kumar bağımlılığını aşmış kişilerin kendilerine karşı yoksunluk içinde olduklarının çok belirgin bir durum olduğundan bahsederek, bu danışanlara iş bulma konusunda yardımcı olduklarını açıkladı.
Yeşilay ve YEDAM Danışanı Olmak Kişinin Sicilini Etkiler Mi?
Danışan mahremiyetinin öneminin yasal boyutlarda bile korunduğunu ifade eden Yeşilay Denizli Şube Başkanı Hakan Şirin, işleyişlerinin mahremiyet üzerine kurulu olduğunu açıkladı. Şirin, “Danışanları ben bile görmem, kim olduklarını bilmem. Herkesin görebileceği bina girişimiz ile onların giriş yaptıkları yerler bile farklıdır. Yeşilay’a ulaşmak isteyenler 115’i arayarak İstanbul genel merkeze ulaşırlar ve bulundukları şehirlere göre yönlendirirler. Merkez, direkt tarih ve saat vererek randevu oluşturur ve YEDAM’dan beklenir. İlgili psikoloğa başvurur ve seanslarla ilerleme kaydeder. Danışanların bilgileri hiçbir şekilde Cumhuriyet Başsavcılığı, jandarma, polis ya da herhangi birine verilmez. Özellikle devletin birimlerinden çekinenler için, devletin bu tarz bağımlılıklara karşı iki yöntemi vardır, biri Yeşilay, biri ıslahtır. Kişi eğer pişmansa, rehabilite etmek için destek verilir. Yeşilay ve YEDAM olarak son derece bu konularda hassasız. Mahremiyet çok önemlidir. YEDAM’a giren insanların farklı girişi bile dışarıdan gözlemlenemeyecek şekilde binada konumlandırılmıştır. Çat kapı gelebilecek herhangi bir üst düzey yönetici dahil, YEDAM’da bir danışan var iken seansların gerçekleştiği kata giriş yapamaz.” Diyerek işin ciddiyetini gözler önüne serdi.
Yeşilay ya da YEDAM Ücretli Mi?
Şirin, “Hayır, herkes başvurabilir. Kişinin kapımızdan içeri girmiş olması yeterli. Kişiden sosyal güvenlik bile sorulmaz. Niyeti olması yeterli” açıklamasında bulunan Hakan Şirin, “Bizim sanat atölyemiz faal, spor ve müzik atölyelerimiz tamamlanmaya yakın. Sanat atölyelerinde kullanılan malzemeler dahil genel merkezimizden karşılanır. Hiçbir danışandan, hiçbir şey için burada para alınmaz. Devlet tamamen destek amacı ile varlığını burada sürdürüyor. Gönüllüler, yönetim kurulu üyeleri dahil hiç kimse maaş sistemli burada çalışmıyor; zaten herkesin ayrıca kendi mesleği var. Hepimiz gönüllüyüz. Sadece YEDAM’da çalışan sosyal hizmetler danışmanları ve psikologlar devletten maaşlı çalışanlardır.” dedi.
Denizli’de Başvurusu En Çok Yapılan Bağımlılık Türü Hangisi?
Yeşilay Denizli’de artış gösteren bağımlılıklardan ve Denizli’de bağımlılık oranlarından bahseden Hakan Şirin, en çok artış gösteren bağımlılığın kumar olduğunu açıkladı. Ocak ayı verilerine göre Denizli’de Yeşilay’a başvuran danışanların yüzde 15’i kumar bağımlısı. Bu oran artış gösterirken, başvuran danışan oranı %25 olan tütün bağımlılığı sabit ilerliyor. Denizli danışanlarının yüzde 40’ının alkol ve madde bağımlılığı üzerine olduğunu söyleyen yetkili, en az başvurunun teknoloji bağımlılığı üzerine olduğunu söyledi.
Yeşilay’a başvuranlar arasında yüzde 10’u ise kişi dışı başvuranlar oluşturuyor. Sevdikleri için bilgi almak isteyenlerin bağımlılıklar kadar bir oran oluşturması, bağımlılıkların sadece kişileri değil çevresini de etkilediğini gözler önüne sermiş oldu.