Eğitim Sen Denizli Şube Başkanı Hüseyin Özdemir,  ‘Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü’nün üzerinden kısa bir süre geçmesine rağmen konunun yeterince gündem olmaması üzerine çocuk işçiliğinin hem Denizli’de, hem de ülkede derhal yasaklanması gerektiğini söyledi.  

Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye ve Denizli’yi de yakından ilgilendiren konu yaz aylarının da gelmesiyle daha da arttı. Çocukların gelişim ve psikososyal durumları üzerinde olumsuz etkilere sahip olan çocuk işçiliği sorunu ekonomik kötü gidişat sebebiyle daha da derinleşti.  

"Hükme Yeterince Uyulmuyor"

Konuyla ilgili açıklama yapan Hüseyin Özdemir, bu sorun nedeniyle çocukların kendi geleceklerini kurmak için gerekli olan araçlardan mahrum bırakıldığını söyledi.  Resmi verilere göre, dünya genelinde neredeyse her 10 çocuktan birisinin işçi olarak çalıştığını ve az gelişmiş ülkelerde bu oranın her 5 çocuktan birine kadar yükseldiğini belirten Özdemir, Türkiye’nin 1998 yılında imzaladığı Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) Sözleşmesi gereği uyması gerekli olan 15 yaşın altında çocukların çalıştırılamayacağı hükmüne yeterince uyulmadığına dikkat çekti.  

Sanayi şehri olan Denizli’de ve ülke genelinde eğitim sisteminin ortaya çıkardığı stajyer-kursiyer-çırak üçgeninde yaklaşık 2 milyon çocuğun çalıştırıldığını ifade eden Eğitim Sen Denizli Şube Başkanı Hüseyin Özdemir, bu manzaranın iş öğretme bahanesi ile hayata geçirildiğini dile getirdi.  

Resmi Gazete’de Yayınlandı! Kale-Muğla Yolu Kamulaştırılacak Resmi Gazete’de Yayınlandı! Kale-Muğla Yolu Kamulaştırılacak

"Çocuk İşçiliği Yasaklanmalı"

Meslek liselerindeki sorunlara değinen Özdemir, buralardaki ağır çalışma şartlarının öğrenciler üzerinde olumsuz etkisi olduğunu söyledi. 
Bu konudaki çözüm önerilerine de yer veren Hüseyin Özdemir, ne olursa olsun çocuk işçiliğinin yasaklanması gerektiğinin altını çizerek, “Çocuk işçiliği son bulana kadar mücadeleyi sürdüreceğimizin sözünü veriyor, halkımızı bu konuda mücadeleye çağırıyoruz” dedi.

Muhabir: Aslıhan Kılıçelli