Çivril İlçesi'ne bağlı Özdemirci Mahallesi İlçe merkezine yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta ilçenin en büyük mahallelerinden birisidir. Jeopolitik konumu nedeniyle her dönem yerleşim ve yaşamın olduğu bölge, Türklerin Anadolu ve Ege’ye gelişlerinde ilk yerleştikleri yerlerden biridir.

Mahallede bulunan balbal tarzı mezar taşları ve üzerinde yer alan tamgalar bölgenin 1071 Malazgirt ve 1176 Miryokefalon savaşları öncesi bölgede Türkler’in olduğuna işarettir.

Yükseklikleri yer yer 3,5 metreyi bulan balballar ölen savaşçılar için yapılan kurgan ve mezarların başucuna dikilmiştir.

İnanışa göre bir mezar etrafında ne kadar çok balbal varsa ölen kişinin o kadar kahraman olduğunu gösterir.

Tarih ve kültür meraklılarının mutlaka görmesi gereken, üzerinde tamgalar bulunan balbal tarzı mezar taşları ile ilgili detaylı bir çalışma yoktur.

Mahallenin girişindeki mezarlıkta bulunan balballara bölgeden yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunan ve mezarlık olarak kullanılan başka bir alanda da rastlanmaktadır.

Özdemirci mahallesinde Yayla ve Merkez mahalleleri arasında bulunan ‘Garipler Mezarlığı’nda Kadim Türk geleneğinde önemli bir yere sahip olan ‘Demirkazık’ taşı bulunmaktadır.

Türk geleneğine göre Demirkazık yeryüzünü Gökyüzüne bağlayan kutsal bir taştır.

İnanışa göre Türkler yaşadıkları bölgenin merkezine göğün direği olduğuna inandıkları büyük bir taş dikerler ve bu taşı Kutup yıldızına bağlarlardı. Böylece yaşam alanları ile gökyüzü arasında bir bağ kurmuş olurlardı.

Garipler mezarlığında bulunan ve uç kısmı kırılmadan önce yaklaşık 10 metre uzunluğundaki bu ‘Kutsal taş’ Çivril’e gelindiğinde görülmesi gereken kutsal değerlerden biridir.