Aileler Dikkat: Çocuğunuzun Duruş Şeklini Kontrol Edin Aileler Dikkat: Çocuğunuzun Duruş Şeklini Kontrol Edin

Denizli ‘de Eczacı olan Mehmet Ayduran, hastaların çevre yönlendirmesi üzerine değil uzman kişiler tarafından muayene edilerek tedavi edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Yanlış alınan ilaçların kişiye faydadan çok zarar vereceğine vurgu yapan Ayduran: “ Hastaların, çevresindeki kişilerin tecrübesine dayanarak tavsiye ettiği ilaçları kesinlikle kullanmaması gerekir. Çünkü her ilaç her bünyede aynı etkiyi yaratmaz. Zaten ilaçların tanı sürecinin ardından alanında uzman hekimlerce reçete edilmiş olması gerekir. Aksi halde kullanılan ilaç şifadan çok zehire dönüşebilir. ”dedi.

 “ İlaçla Zehir Arasındaki Fark Dozdur”

Hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılan ilaçlarının amacına ulaşmasındaki en önemli faktörlerinin başında doğru doz kullanımı gelir. Hekimin ve eczacının önerdiği dozun dışında tüketilen ilaçların hastalığın tedavisinde olumlu bir etki yaratmadığı gibi vücuda zararlı yan etkileri de olabilir diyen Ayduran : “Tavsiye edilen doz ve tarifin dışına kullanıldığı zaman ilaç zehirdir diyoruz hep. Bu yüzden hap, iğne, şurup hatta krem bile eczacınızın söylediğinin aksine kullanılmamalı. ‘Alt tarafı krem, ne olacak, yiyor muyuz biz bu kremi? Falan demeyin. Çünkü dozunun dışında sürdüğünüz krem cildinize zarar verdiği gibi hastalıklı olan bölgenin tedavisinde de işe yaramaz. Çünkü o bölgenin hem acısının azalmasına hem de kurumasına yardımcı olacakken siz o bölgeye fazla fazla krem sürer iseniz yaralı bölgenin kurumasına engel olursunuz. Bu bile yanlış bir kullanımdır. Bu konuyu defalarca tekrarlamak istiyorum. Tavsiye edilen doz ve tarifin dışına kullanıldığı zaman ilaç, zehirdir.” dedi.   

Tuz Değil Bu Komşudan İstenmez, Kimseden İlaç istemeyiniz!

Yanlış ilaç kullanımının kötü sonuçlar doğurdu bilinen sonuçlar arasında. Komşunuzun, arkadaşınızın size önerdiği ilaçları uzmana danışmadan asla kullanmayın diyen Eczacı Mehmet Ayduran: “Kulaktan dolma bilgilerle ya da çevrenizdeki kişilerin kullanıp ta onlara faydalı olan ilaçları siz kesinlikle kullanmayın. Tuz değil bu komşudan istenmez. Ayşe Hanım bir hap atmış, şıp diye baş ağrısı geçmiş. Komşunun oğlunun bir öksürük şurubu varmış iki güne öksürükten eser kalmamış. Mış da mış bu cümlelerin sonu gelmez. Lütfen hekimlere, eczacılara danışmadan ilaç tüketmeyin. Mutlak surette ilç kullanmadan önce uzmana danışın .”direyerek vatandaşları uyardı.   

Editör: Fatma Haytan