Konca Kuriş Kimdir?

Konca Kuriş 16 Ekim 1961 doğumlu, Türk Müslüman feminist araştırmacı yazardır.

Mersin’de dünyaya gelen Konca, daha 16 yaşında iken Orhan Kuriş ile evlendi.

5 çocuk sahibi ikili, tarikatlar ile 1987 yılında kayınpederinin mensup olduğu Nakşibendi tarikatı ile tanıştı. Nur Cemaati, Süleyman Efendi Cemaati, Hizbullah ve Yehova'nın Şahitleri gibi birçok cemaat ve örgüt ile tebliğ amacı güderek temas hâlinde olmuştur.

Konca Kuriş Kimdir Konca Kuriş Neden Ve Kim Tarafından Öldürüldü3

Konca Kuriş Neyi Savundu?

Ancak, Allah’a ulaşmanın yolunun tarikatlar olamayacağını savunarak Kur’ancılık akımını benimsemiştir. İslam dinini çağın aklı ile yorumlamak gerektiğine inanan Konca, baş örtüsü takmasına rağmen Kur’an-ı Kerim’de başörtüsü zorunluluğu olmadığını savunuyordu.

Bir erkeğin birden fazla kadın ile yaptığı evlilikleri eleştiriyor, kadın ile erkeğin yan yana namaz kılabileceğini söylüyordu.

Konca Kuriş Kimdir Konca Kuriş Neden Ve Kim Tarafından Öldürüldü1Konca, kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olması ve kadının kamusal alanda etkin bir şekilde yer alması gerektiğini savunuyor, “kadını eve hapseden” yerleşik düzene karşı çıkıyordu.

Söylemleri sebebi ile tehditler almaya başlayan Konca, inandığı doğruları açıkça dile getirmekten çekinmeyerek aktivistliğine devam ederek büyük kitlelere ulaşıyordu. Tam da bu sebeple yakın çevresi Kuriş’e sık sık temkinli olması konusunda uyarılarda bulunuyordu. Hizbullah olmak üzere pek çok örgüt ve yapının dikkatini ve tepkisini çektiği için tehdit ediliyordu. Ancak yakın çevresine “Müslüman kadınları uyarmalıyım” cevabını vererek faaliyetlerine devam ediyordu.

SAHNEDEN SİYASET MEYDANINA SAHNEDEN SİYASET MEYDANINA

Konca Kuriş Neden Öldürüldü?

Kur’an’ın dogmatik bir şekilde yorumlanmasını eleştirdiği için Hizbullah’ın tamamen hedefi haline gelen Konca, 16 Temmuz 1998’de eşi ile evlerine girmek üzereyken etkisiz hale getirildiler.

Konca Kuriş Kimdir Konca Kuriş Neden Ve Kim Tarafından Öldürüldü2

Olay, 18 Temmuz 1998 tarihli Milliyet gazetesinde şu ifadelerle okuyucuya aktarıldı: 5 çocuk annesi 38 yaşındaki Konca Kuriş, eşi Orhan Kuriş ile birlikte işlettiği konfeksiyon atölyesinden gece 01.00 sıralarında evinin önünde geldi. Sahibi oldukları minibüsten inen Konca ve Orhan Kuriş çifti, evlerinin kapısını açmak üzereyken, saklandıkları yerden çıkan silahlı üç kişi tarafından etkisiz hale getirildi. “Bu kişiler yere yatırdıkları Orhan Kuriş’ten minibüsün anahtarını aldıktan sonra Konca Kuriş’i de minibüse bindirerek olay yerinden hızla uzaklaştı.”

Konca’yı kaçıran Hizbullah üyeleri, 35 gün boyunca işkence gördü ve öldürüldü.

Kizil Goncalar Dizisi Aslinda Kimi Anlatiyor74Domuz bağı dahil olmak üzere birbirinden farklı işkence yöntemleri gören ve kayıt altına alınan Konca’nın cesedi, “sorgulandığı” evin bodrumuna gömülmüş halde 23 Ocak 2000 tarihinde Konya’da bulundu.

 Hizbullah evlerine düzenlenen operasyonlar sayesinde bulunan cesedin adli tıp raporuna göre 8-10 ay önce öldürüldüğü tespit edildiğinden ölüm tarihi net olarak bilinmiyor.

Konca Kuriş Kimdir Konca Kuriş Neden Ve Kim Tarafından Öldürüldü44Konca Kuriş’in Mezarı Nerede?

Konca Kuriş’in mezarı, Mersin Şehir Mezarlığı'nda bulunmaktadır.

Konca Kuriş, yaşadığı dönemde kadın hakları savunucusu olarak önemli faaliyetlere imza atarak, kadının toplumsal yaşamda etkin olabilmesi için mücadele etmiştir.