Baharın gelişini kutlamak için 1 Mart’tan itibaren takılan marteniçkaların ortaya çıkmasına dair birçok söylenti kulaktan kulağa dolaşıyor. Hayalleri gerçekleştirdiğine inanılan marteniçkaların takılışı eski bir Bulgar geleneine dayanıyor. Kişilere hediye edilen, ağaçlara ve hayvanlara nazar değmesin diye takılan marteniçkalar, Türkiye'de yaşayan çok sayıda yaşayan Bulgarlar sayesinde biliniyor.
Kırmızı beyaz renkleri ile dikkat çeken marteniçkanın ilk rivayeti Nuh Tufanı’na dayanıyor. Kara parçası gördüğüne dair haber getiren güvercinin ağzında beyaz bir ip parçası taşıması ancak yolda yaralanması sebebi ile ipe kan damlaması ile ilgili bir hikaye anlatılıyor.
Bir başka rivayet ise, ilk Bulgarlar arasında bir kırlangıç haber getirip götürüyor. Verimli toprak bulduğunu haber veren kırlangıcın yolda yaralanması üzerine mesaja kan akıyor. Mesajı açan kişi ise bu kırmızı nesneyi kutsal sayarak koluna takınca durum gelenekselleşiyor.
İşte, marteniçkaların bu şekilde ortaya çıktığı söylentileri biliniyor.
Marteniçka Ne Zaman Takılır?
Baharın gelişi ile kola takılan marteniçkalar, farklı olarak leylek görüldüğünde de kola takılabiliyor. Bunların dışında yeni çiçek açmaya başlayan ağaca bağlayarak dilek de tutulabiliyor.
Marteniçkalar satın alınabildiği gibi, geleneksel olarak örülerek takılabilir de.
Marteniçka Nasıl Örülür?
- Bileğinizin kalınlığına göre, belirlenen boydan biraz daha uzun gelecek biçimde beyaz ve kırmızı ip kesilir.
- Beyaz ve kırmızı ipin uçları birbirine bağlanır. Düğüm noktası ortada kalacak biçimde, bir elinizle kırmızı ipin boşta kalan ucundan tutun, ipi gerin.
- Diğer elinizle de beyaz ipin boştaki ucundan tutun ve gerdirmeyi bırakmadan, beyaz ipi saat yönünde çevirin.
- İpi çevirmekte zorlandığınız noktada germeyi bırakın. Kırmızı ve beyaz ip birbirine dolanacak. Son olarak diğer uca da düğüm atın.
- Marteniçkanız hazır.