Bu yıl 26’ncısı düzenlenen Çivril Uluslararası Elma Tarım ve Kültür Festivaline katılmayan Çivril Ziraat Odası başkanı Mehmet Özkul neden stant açmadıkları konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Yapılan eleştirilerin haksızlık olduğunu belirten Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul “Belediye Başkanı Semih Dere ciddi bir samimiyet sınavı veriyor. Bu işler köyde bir iki toplantı yapmakla olmuyor. Çiftçinin yanında olmak sözle değil özle olur. Ankara’ya Tarım Bakanlığına muhtarları gönderebildiysem çiftçinin yanındayım demek. Toprak Tahlil analiz Laboratuvarımız var Çivril Belediyesinin hizmetine sunduk ama halen gelen giden yok. Biz çiftçimiz her platformda temsil ettik acaba neden Elma Festivalinde yoktuk? Çivril Esnaf Odası neden yoktu? Belediye dışında festivalde kim vardı? Buna bakmak lazım. Bunları sormak, konuşmak lazım” dedi.

Festival Komisyonunda Hangi STK’lar vardı?

Festivale katılmamaları konusunda kendilerine yöneltilen eleştirilerin anlamsız olduğunu belirten Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul gazetemize yaptığı değerlendirmede Çivril Ziraat Odasının Çivril’in en büyük Sivil toplum kuruluşu olduğunu belirtti. Çivril Ziraat Odasının 20 BİN üyesi ile çiftçilerin en büyük meslek kuruluşu olduğunun altını çizen Başkan Özkul “bu kadar üyesi olan köklü bir STK’yı bir açıklama ile karalamak ya da siyasi çekişmenin içine çekmeye çalışmak doğru değil. Biz bu yıl stant açmadık doğru ama neden açmadığımızı üretici ve Çivril kamuoyu bilmeli. Çivril Ziraat Odası yoktu demek doğru değil. O zaman bende Çivril’deki hangi STK vardı diye sorarım. Komisyon toplantısına kimler davet edildi diye sorarım. Komisyon toplantısından önce festivalin içeriği, sanatçıları, günü belli miydi diye sorarım” dedi. Festival sonrası yapılan değerlendirmelerde Ziraat Odası ile ilgili eleştirileri görünce çok şaşırdığını belirten Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul “Ziraat Odası Elma festivali komisyonunda sözde var, özde yok. Biz sitem edecekken bunlar sitem ediyor. Biz toplantıdan bir gün önce telefon ile davet edildik, benim Denizli’de randevum olduğu için genel sekreter arkadaşı gönderdim. Diğer yandan şu da var ki, o güne kadar belediye zaten afişlerini astı, duyurusunu yaptı, programını yaptı, davetiyesini bastı. Yani biz arandığımızda zaten her şey hazırlanmıştı. Ben diyorum ki madem sadece ziraat odası katılmadı diyorlar, İlçe Tarım Müdürü katılmış mı? Komisyon toplanmadı, komisyon sözde var özde yok. Çivril’de görev yapan hiç bir STK yok neden yok? Olmadı ki, komisyon yapılmadı ki. Bunlar komisyonu kendileri yaptı etti, kıldı,paylaşma yok, bilgilendirme yok, bir araya gelip festivali nasıl yaparsak güzel olur diye fikir paylaşılabilirdi ama bunların hiçbiri olmadı” dedi.

Çivril Ziraat Odası Siyaset üstü bir kurum

Çivril Ziraat Odasının siyaset üstü bir kurum olduğunu belirten Başkan Mehmet Özkul “biz seçimden sonra yönetim kurulu olarak toplandık başkana hayırlı olsun ziyaretine gittik ve orada dedim ki benim özlemim çiftçiye hizmet edecek bir başkan arıyordum inşallah çiftçinin sorunlarını birlikte çözeceğimize inanıyorum dedim. Siyaset yapsam ben bunları der miyim? Bu kadar zaman oldu Belediye Başkanı daha Ziraat Odamızın kapısının nereden açıldığını bilmiyor. Ziraat Odasını eleştirirken bunları bilerek eleştirsinler.

Biz çağrılmadığımız yerde olmayız

Basın toplantısının olduğu gün bile son anda arandığını belirten Başkan Özkul “festivalin basın toplantısı ile ilgili olarak beni bir gün önce meclis üyesi Koray Eren aradı. Başkan Pazaretsi gün saat 10.00’da Denizli’de basın toplantısı var, dedi. Ben de benim festival ile ilgili hiç bir şeyden haberim olmadığını belirterek katılmayacağımı söyledim. O güne kadar bana davetiye bile gelmedi. Ben hiçbir şey bilmediğim festivalin ne toplantısına katılacağım. Koray Eren’in beni aradığından Başkanın haberi olduğunu da sanmıyorum. Biz oda olarak festival komisyonunda da festivalde de çağrılmadık onun için çağrılmadığımız yerde olmamız doğru değil” dedi.

Önceki yıllarda komisyonda görev dağılımı yapıldığını da belirten Başkan Mehmet Özkul “önceki yıllarda komisyonda görevler belirlenir her kurum ve birim yapabileceği görevi üstlenirdi bu kapsam da biz de Ziraat Odası olarak çevre ilçe ve iller ile Denizli’de faaliyet gösteren Ziraat Odalarını ve çiftçi kuruluşlarını festivale davet ederdik. Bu yıl bize dağıtmak için davetiye vermediler bize bile davetiye verilmedi. Sonuçta biz de ne basın toplantısına katıldık ne de festival de Stant açtık.” dedi.

Ben 28 Ay Sonra Siyaset Yapacağım

Bir sonraki dönem Ziraat Odası seçimlerinde seçime girmeyeceğini belirten Başkan Mehmet Özkul “ben 28 ay sonra siyaset yapacağım. Şu anda Çivril’in en büyük STK’sının temsilcisiyim. Ziraat Odası Başkanı iken siyaset yapmam. Buradaki görevim bitince siyasete gireceğim. Ben eğer o düşüncede olsam Hakkı Bey 2002 yılında Ziraat Odası seçimlerinde karşıma aday çıkardı. Ben seçimi kazandım ondan 6 ay sonra da düzenlenen festivalde Hakkı Bey ile festival çalışması yaptım. Ben siyaset yapsam o zaman yapardım. Bunlar bir şekilde kendini kandırıyor, halkı da kandırıyorum zannediyor.”dedi.

ÇİVRİLLİLER DİKKAT ZİRAİ DON GELİYOR ÇİVRİLLİLER DİKKAT ZİRAİ DON GELİYOR

24 yıldır Çiftçiyi temsil ediyoruz

Çivril çiftçisinin haklarını korumak ve her platformda çiftçiyi temsil etmek için 24 yıldır çalıştıklarını belirten Başkan Mehmet Özkul “biz 24 yıldır düzenlenen birçok festival ve organizasyona katıldık. Örnek vermek gerekirse İstanbul’da, Ankara’da, Antalya’da ve İzmir’de Çivrilli çiftçimizi temsil ettik. 24 yıldan beri Çivril Elma Festivalinde temsil ediyoruz da acaba şimdi neden temsil etmedik? Ben de isterdim birlik beraberlik içinde olmayı, biz çiftçinin hangi şartlarda para kazandığını ya da kazanamadığını bilen kişileriz. Eğer ben çiftçimi temsil edemiyorsam bir gün bile durmam” dedi.

Analiz Laboratuvarını Belediyeye Tahsis ettik. Belediye Başkanı samimiyse görelim

Ziraat Odasının toprak Analiz laboratuvarını ücretsiz tahsis ettiklerini belirten Başkan Özkul “ Semih Dere’nin seçim vaatlerinin içinde toprak analizi yapmak vardı. Çivril belediyesine maliyeti 10 Milyon lira olan Laboratuvarımızı tahsis edelim dedik. Samimilerse buyursunlar, hazır tesis. Bir kere Ziraat mühendisleri geldi bir daha uğrayan olmadı. Çiftçiliği bilmeyen çiftçinin nasıl temsil edilmesi gerektiğini bilmez ki. İki tane köye gitmekle çiftçinin yanında olunmaz Analiz laboratuvarı belediyenin hizmetinde samimiyetlerini görelim” dedi.

Muhabir: Nihat Kaplan