Çivril Belediyesi Mart ayı olağan meclis toplantısı birinci birleşim birinci oturum Belediye Başkanı Niyazi Vural başkanlığında Vali Recep Yazıcıoğlu konferans salonunda gerçekleştirildi.
Cumhuriyet Halk Partisi( CHP) Belediye Meclis üyesi Tunay Yazıcı, Çivril Belediye Başkanı Niyazi Vural’a sosyal belediyecilik anlayışıyla Çivril Belediyesi olarak depolarda kalan elma üreticilerinin neden yanında olmadıklarını sordu.
“ELMAMIZ YILDAN YILA DEĞER KAYBEDİYOR”
Gündem dışı söz alan Cumhuriyet Halk Partisi( CHP) Belediye Meclis üyesi Tunay Yazıcı, elmanın başkentinde elmaların depolarda kaldığını ve üreticinin zor durumda olduğunu vurgulayarak; “Türkiye’nin en önemli elma üretim merkezi Çivril’de elmalar depolarda satışı bekliyor. Kendine has koku ve aroması ile sofraların vazgeçilmezi olan elmamız maalesef yıldan yıla değer kaybediyor. Tarım politikaları yüzünden her yıl üretim maliyeti artan çiftçimizin ürününü değerinde satamayınca ya icralık oluyor ya da ağaçlarını köklüyor. Seçim döneminde kapı kapı dolaşıp elmanızı alacağız tanzim satış noktalarında Çivril elmasını satacağız diye oy devşirenler bugün Çivril’e gelmeye utanıyor. Su parası peşin verildi. Kasa parası peşin, mazot parası peşini ilaç parası verilecek, depo parası elmaları satılırsa verilecek. Eğer depoda elma satılırsa kalan para ile üretici evine ekmek götürecek. Bir ay içinde satılmazsa üretici elmasını fabrikaya çürük parasına vermek zorunda kalacak. Sosyal belediyecilik anlayışıyla Çivril Belediyesi olarak biz ne yaptık. Üreticinin yanında olabildik mi? Üreticiye hangi desteği verebildik. Bunların en güzel cevabını Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul açıklamış. Özkul söyle diyor; ‘Siyasilerle görüştük. Bölgesel gazetelerde yer aldık. Yerel yöneticiler olarak beraber çözmemiz gerekiyor. Türkiye’de bazı belediyeler, zor durumda olan üreticisinin yanında olduğunu Çivril Belediyesi’nin böyle bir çalışma içerisinde bulunmadığını ve Çivril Belediyesi’nden herhangi bir talep gelmedi. Oysa yerel yöneticiler ile biz bir Sivil Toplum Örgütü meslek kuruluşu isek buradaki sorunları hep beraber çözmemiz gerekiyor’ şeklinde açıklama yapmış. Burada konu Mülki amiri ve sizleri de ilgilendiriyor. Üreticinin yanında neden olmadınız? “diye aktardı.
“ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPTIĞIMIZ KANAATİNDEYİZ”
Çivril Belediye Başkanı Niyazi Vural, depolardaki elma sorununun sadece Çivrl’e has olmadığının altını çizerek; “Ziraat odası başkanının bu beyanlarını bilmiyorum ama belediyemize Ziraat Odasından veya Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’ne herhangi bir talepte gelmedi ve biz soğuk hava depolarındaki arkadaşlarla görüşmeler yapıyoruz. Emirhisar’daki elma paketleme tesisine ziyaretler gerçekleştirdik. Sadece sorun Çivril’deki elma değil, Konya, Malatya, Çanakkale ve Isparta’daki elmaların şu anda depolarda olduğunu biliyoruz. Bunun değişik sebepleri var. Ancak en büyük sebebi ise pandemi. Hafta sonu sokağa çıkma yasakları, hallerin ve Pazar yerlerinin açılamamış olması gibi sebepler Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla elmaların satışının gerçekleştirilmesi konusunda da erişimlerde bulunduk. Biz üzerimize düşeni yaptığımız kanaatindeyiz. Biz bu elmaları satın alabilir miyiz, alamayız. Elbette elma sirkesi yapmak için kurulan kooperatife ortak olmak için bu meclisten karar aldık. Bizim desteğimiz her konuda. Sadece o konu da değil. Çivril Belediyesi bir elma kurutma tesisi projesini seçim vaatleri arasında saymıştı. Önümüzdeki günlerde bu da gerçekleşir. Ama bizim derdimiz üretecinin bu konuda bilinçlenmesi. Budamada yanlış budama tekniklerinin uygulandığı konusunda duyumlar geldi. Normalleşme sürecine geçtiğimiz zaman İlçe Tarım Müdürlüğü ile birlikte budama konusunda ve verimin artması için kurslar açıp bilgilendirmeler yapacağız. Konuyla ilgili Ziraat Odası başkanımızla görüşür gerekli irtibata geçeriz” ifadelerini kullandı.
4 gündem maddesi komisyonlara havale edilirken 3 Mart Çarşamba saat 10.00’da günü belediye meclisi ikinci birleşim birinci oturumu yapılacak.