Millet İttifakı Çivril Belediye Meclis Üyesi Elvan Çakmakçı konuğu olduğu Genç Çivril Gazetesinde meclise taşıdığı konuları değerlendiriyor.

Elvan Çakmakçı Temmuz ayı Çivril Belediye Meclisinde Beydilli ve Işıklı gölü etrafının temizlenmeye ihtiyacının olduğunu belirtmiş hatta “üyeler olarak hatta biz gidelim temizleyelim” önerisinde bulunmuştu. Gittiği yerlerde küçük göllerin etrafında yapılmış maddi olarak halkında faydalanabildiği mekanların olduğunu, köylerdeki o doğal ortamların bozulmadan yapılabileceği şeylerden bahseden Çakmakçı benzer uygulamaların Işıklı ve Beydilli içinde yapılabilir olduğunu ifade etti.

Bu konunun takipçisi olduğunu ve peşini bırakmayı düşünmediğini söyleyen Çakmakçı; “Bildiğimiz kadarıyla Başkanımızın Işıklı ile ilgili çok projeleri var. Ama o projelerin hayata geçmesi bir zaman alacak. Belediyemizin maddi olarak sıkıntı yaşadığını biliyoruz. Büyükşehir ilgileniyor ama onların da hemen yapabileceklerini düşünmüyorum.

Piknik yapılan alanda, o gölün etrafında bir temizlik yapılabilir. O görüntüdeki şeffaflık bile yetecek. Işıklı sit alanı çok bir şey yapılamıyor ama Özellikle Beydilli için kafamda olan güzel bir proje var. Çok büyük tesis kurulmasına bile gerek yok. Oranın muhtarı ve halkı ile çalışarak da yapılabilir. İlla her şeyi belediyeden gelsin diye beklememize gerek yok. Oranın temizlenip, piknik alanında olan masalardan konulması bile yetecek. Nilüfer çiçeklerimiz açtı, çok güzel kuşlarımız var. Hatta sizin gazetede de yazıldı “Cennette Yaşıyoruz” diye ama maalesef bu cenneti gören kimse yok. Çivril de bile nilüferleri göremeyen çok kişi olduğunu düşünüyorum.

Örnek olarak Bursa Gölyazı’yı verebilirim. Doğallığı bozulmadan, köylünün para kazanacağı, evlerinin önünde el emeklerini sergileyebileceği, kahvaltılıkların olabileceği şeyler yapılabilir. Köylüye güzel bir kazanç olabilir. Birkaç masa atılarak çay satılabilir. Kayıkla göl gezdirilerek kişi başı üç lira beş lira kazanılabilir. Beydilli ve Işıklı’ya gitmenin şimdi tam zamanı. Tabi ki o doğallığını bozmadan. O çiçeği herkes koparmaya çalışmadan olmalı. Kayıkçılar müşterilerini uyarmalı. Yapabileceklerini düşünüyorum. Çünkü onlar da oradan bir kazanç sağlayacaklar. Bu yüzen orada güvenlik olmalı.

Fotoğrafçılık Kulüpleri var, geziler için gelenler var, tur için gezen motorcular var. Yani bunları davet edebiliriz. Özellikle muhtar belediyeyle ortak çalışabilir, gerekirse bizlerde yardımcı olabiliriz. Gelenlerin her biri Çivril’den bahsetse, fotoğrafının bir kenarında Beydilli’yi, Işıklı’yı gösterse adını duyursak, insanlar merak etse ve gelmek istese güzel olmaz mı? Burada yetişen mahsulleri görse elmamızı, şeftalimizi, çekirdeğimizi, kirazımızı satılamıyor maalesef. Satılsa da çiftçi emeğinin karşılığını alamıyor. Dilden dile dolaşarak Çivril’in adını duyuracağız.

BELEDİYE BAŞKANIMIZ BENİ DUYSUN

Temizlik konusunda ise ben takipteyim. Bunu bırakmayacağım. Belediye Başkanımız da buradan beni duysun. Geçen hafta gittiğimde ufaktan temizliğe başlamışlar ama yeterli değil. Ben Işıklının o eski halini görünceye kadar tekrar tekrar gideceğim. Söz verdiler yapıyorlar inşallah istediğimiz seviyeye gelecek. Sonra biliyorsunuz ben bunu mecliste dile getirdiğimde hep birlikte, biz meclis üyesi olarak yapalım diye. Pek dikkate alınmadı. Birkaç meclis üyemizde evet gidelim, güzelleştirelim , önderlik yapalım demediler. Işıklı geçmiş dönem Başkanı, şuan da Belediye Başkan Yardımcımız “çöp bidonlarını koyuyoruz ama çalıyorlar” gibi şeyler dile getirdi. Açıkçası ben ondan beklerdim. Evet Elvan Hanım gerçekten güzel bir teklif. Hangi gün yapalım? Hangi gün gidelim? Bu sadece sizin değil, Çivril’in bir konusu demesini beklerdim. Bu bir Sosyal Projedir insanlara göstermektir. Çöpleri çöp poşetine atmanın çok zor olmadığını insanlara göstermekti benim amacım ama ben bunu anlatamadım sanırım yada anlamak istemediler.

MEZARLIKLAR ARTIK KİMSEYİ KORKUTMASIN

Mezarlıkların temizliği ile birlikte yeşillendirilmesiydi talebim. Bu konuyla ilgili bir gelişme görmüyorum. Mezarlıklar Denizli Büyükşehir Belediyesinde diye biliyorum. Niyazi Başkana buradan sesleniyorum. Bizler halkın sesi olarak size bu konuyu getiriyorsak siz de Büyükşehire götürebilirsiniz diye düşünüyorum. Mezarlıklarda sadece kuru otların biçilmesi değildi istediğim. Belediyeler ne için var. Halkına hizmet etsin diye, onlara daha neler yapabilirim diye, fikirleri daha nasıl değerlendirebilirim diye var. Kuru otları temizliyor daha ne istiyorsunuz diyen olabilir sadece kuru otların biçilmesi değil benim istediğim. Çoğu yerde görüyoruz, mezarlıklar gittiğiniz bir park gibi. O kadar güzel ki orada bir maneviyat var sadece mezar taşı olmamalı. Gittiğimizde hepimiz Bir manevi duyguya bürünüyoruz. Yaşlıları görüyoruz, çocukları görüyoruz. Yazık o yaşlılar mezar taşlarının üzerine oturuyorlar. Kuru kuru her yer, herkes kendi mezarının etrafını bir şeyler yapmış. Onlarda kurumuş, yok olmuş. Gerçekten orada bir görevlinin olmasını canı gönülden istiyorum. Halkın adına istiyorum. Aralara oturmak için konulmuş birkaç bank koyabiliriz. Bunların çok belediyenin belini bükeceğini düşünmüyorum. Bir görevli vererek oranın yeşillendirilebileceğini düşünüyorum. Mezarlıklar artık kimseyi korkutmasın. O yeşil alana girdiğinde insanlar ölmekten korkmasın.Güzel bir alan olmasını istiyorum.

MİNİBÜS HATTI OLMALI

Yine halkın bana yansıttığı diğer bir konu ise; Minibüs hattı. Uzak mahallelerden Çivril merkeze gelmek isteyenler için bir minibüs hattı istiyor. Şuan için bir gelişme yok. Bildiğim kadarıyla İğdir, Menteş, Koçak arasında bir hat var. Yukarıdaki sitelerde özellikle büyük bir istek var. Oradaki çoğu kişide araba yok. Özellikle uzak mahallelerimizde, bir Perşembe günü mesela minibüs olamaz mı? Haftada iki gün belli saatlerde gidip gelen bir minibüs olamaz mı? İki tane Belediye otobüsü temin edilemiyor mu?

Belediye seçimleri biliyorsunuz beş yılda bir yapılıyor. Daha ilk yılımızdayız. Üç ayımız geçti daha bir şey yapılamadı. Belediye bu kadar ufak şeyleri yapamıyor ya da yaptıramıyorsa bu artık bilemiyorum beş yıl nasıl geçecek?

EL İŞİ PAZARI OLMALI

Yine herkesi ufak paralar kazanabileceği el işi pazarı kurulmalı. Bu büyükşehirlerde de var, tatil bölgelerinde de var. Evde oturan kadınlarımızın yaptıkları, satmak istedikleri ya da internetten sattıkları el işleri var. Gıda işinde, el işinde boncuklar, takılar olabilir. Belediyede bir para kazanabilir, evde oturan bayan da, evde oturan genç kızlarımız da çok güzel para kazanabilecek aslında. Yer tahsis edilip hafta da bir gün yapılabilir. Mesela daha meclise sunmadığım önümüzdeki ay sunacağım bir diğer projem ise; yaz aylarında çarşıdan parka giden alan trafiğe kapatılarak küçük stantlarla o bayanlara yer temin edilebilir. Bu dönemde Çivril dışarıdan gelenlerle birlikte kalabalıklaşacak. Gece saat on ikilere kadar stantlar açık kalsa, hem oradaki esnaflar da kazansa. Elma Festivalinin sonuna kadar bu yapılabilir. Kışın ise Pazar yerinde hafta sonu bir gün verilerek bu devam ettirilebilir. Bu konuda da kadınlarımızın beni destekleyeceğini düşünüyorum.

Benim meclis üyesi olmaktaki en büyük nedenlerimden bir tanesi Çivril’in görselliği. Biliyorsunuz merkez ilçeleri hariç biz Denizli’nin en büyük ilçesiyiz. Ama biliyorsunuz ki en köhne ilçesi haline geldik. Bunu herkes biliyor ve ben bu konuya çok üzülüyorum. Dışarıdan gelenler burası mı Denizli’nin en büyük ilçesi diyorlar. Ben bunun için buradayım asıl. Tabi keşke elimizden gelse atölyeler açılsa, fabrikalar açılsa, keşke gençlere iş alanları açabilsek, kadınlarımıza daha iyi olanaklar sağlayabilsek keşke bunlar için bağırabilsek… İnşallah bir gün o durumlara geldiğinde onlar için çalışacağız. Bunu daha çok isterim. Ekonomik kriz var. İşsizlik var. Çiftçilerimiz para kazanamıyor. Bir hal, bir kooperatif kurulsa en azından çiftçilerimiz ürünlerini değerinde verebilse, parasını alabilse, mağdur olmasa.”