Bir kaç senedir yüzü gülmeyen kiraz üreticisinin bu yıl yüzü gülüyor.
Senelerdir ettiği masrafı kurtaramayan, işçi parasını karşılamayacak diye kirazını ağaçta bırakan kiraz üreticisi bu sene emeğinin karşılığını almanın sevincini yaşıyor.
Bazı üreticiler memnun olmasa da Gümüşsu kiraz alım merkezinde yaptığımız görüşmelerde alanda memnun satanda memnun. Bir Honaz kirazının ettiği fiyatlara satılmasa da Gümüşsu kirazı kurulacak bir kooperatif ve tanıtım ile çok daha iyi fiyatlara satılabileceğini söyleyen üreticiler yine de bu sene yüzlerinin güldüğünü ifade ediyorlar.
Kiraz üreticisi ile yaptığımız görüşmelerden bazıları ise şu şekilde oldu:
Gümüşsu Mahallesi eski Belediye Başkanı emekli ve aynı zamanda kiraz üreticiliği yapan Muhammer Arıç şunları kaydetti;
“15 yıldır bu mesleği yapıyorum. Baya da bir kirazım var. Bu sene biraz daha iyiyiz. Şuana kadar da iyiydik. Gerçi şuan fiyatlar düştü ama ilk başlar fiyatlar gayet iyiydi. Hakkımız olan üretimimizin karşılığını aldık. Geçen sene baya zorlanmıştık. Şimdi kiraz sezonunun sonu olduğu için fiyatlar düştü. Kiraz da bitiyor artık Gümüşsu da sonuna da geldik.
Geçen yıl üretim çok tu ama fiyatları çok düşlüktü. 5-6-7 tl gibi Napolyon kirazlarını verdik. İç piyasada da 2-2,5 tl civarında verdik. Tonajımızda çok yüksekti ama geçen yıl ki iklim şartlarından, yağışlardan dolayı kirazları toplayamadık. Kirazlar mantar hastalığına yakalandı kirazlar dalında kaldı. Toplayıp satamadık. Ama geçen yıla oranla bu yıl üretim hava şartlarından dolayı yüzde elli az ama Napolyon kirazda 13tl ye kadar fiyat gördük. Şuan Napolyon 7-8 tl ye kadar düştü. 5-6 civarında da iç piyasa gördü. Şuan 3 TL civarına düştü. Bu yıl az veya çok vatandaş emeğinin karşılığını biraz da olsa aldı.”
Gümüşsu Mahallesinden Çiftçilik ve hayvancılıkla geçimini sağlayan Seher Çağlar;
“16 dekar yerim var. Geçen yıl zarar ettik ama bu yıl Allaha çok şükür iyi ama ilaç çok pahalı.
Geçen yıl yağmur yağdı, çatladı, toplayamadık. Hep ağaçta kaldı kirazlar.
Bu yıl kirazları ilk günler 10 liradan sonra 9 ‘a indi şimdi de en son 8 buçuğa verdik. Emeğimizin karşılığını aldık, Allah bereket versin. Kiraz üreticileri mutluyuz bu yıl. Sağolun.”
Gümüşsu Mahallesinden Ahmet Şefik Ayın ise pahalılıktan şikâyet ederek hiç memnun olmadığını dile getiriyor:
“Kiraz üreticisiyim ama hiç memnun değilim. Niye memnun değilim? Gübre pahalı, su pahalı, ilaç pahalı. İhracatçılar kapattı gitti. Üretici perişan. Kirazını satamıyor, fiyatlar düştü. Çok perişan.
Fiyatlar neden düşüyor, neden zarar ediyoruz, istikrar olmadığı için. Honaz da kiraz 14-15-16-18 liraydı. Burada şuan 6-7 lira.
Yetkililere buradan söylemek istediğim, buraya düzenli bir istikrar. Hal kurulabilir, kooperatif kurulabilir. Üreticilerinin haklarını koruyabilmek için kooperatif kurulabilir. Çivril Belediyesinden destek istiyoruz.”
Gümüşsu Mahallesi Muhtarının eşi Sema Ceylan;
“Bu yıl biraz daha güzel memnunuz. Üreticilerimiz memnun. Bu yıl 10-15 lira arası gitti. Geçen sene 5 liraydı. “
Düzbel Muhtarı Nevzat Barut bu yılın kiraz fiyatlarını değerlendiriyor;
“Geçen yıl çiftçinin yüzü gülmedi. Geçen yıl millet para etmediği için kiraza da küstü, mesleğine de küstü. Fakat bu sene para edince rençperin veya vatandaşın yüzü güldü. Bugün mutlu günleri refahlı günleri, huzurlu günleri… Bugün gerçekten para edince insanların yüzü gülebiliyor. İnsanların yüzü güldüğünde vatandaşın, herkesin yüzü de gülüyor, mutlu oluyor, Biz de mutlu oluyoruz. Bu günlerimize şükür Allah’a. Kirazımızın ihraç olmasından para ediyor. Vatandaş kirazına iyi bakmış bu sene kiraları da çok güzel. Dal vurgunu değimiz, iç kurdu dediğimiz hastalıklar olmadığı için de kiraz iyi para etti. Vatandaşın da yüzü gülüyor, biz de mutluyuz, siz de mutlusunuz, Türkiye de mutlu. Sizler de buraya kadar geldiğiniz için teşekkür ederim. Sizler de bu konuda ilgili, duyarlı olduğunuz için daha mutluyum. Bu bilgiler vatandaşlara aracılık ettiğiniz, dağıttığınız için de teşekkür ederim.”
Gümüssu Mahallesinden Recep Pala:
“Ana meyveye kiraz yapıyoruz. Kirazlarımız geçen seneye göre bu yıl iyi. Allah bereket versin, şükür. Bu yıl kirazlar 8-13 lira arasında oldu. Üreticiler mutlu, biz de mutluyuz.
Bu kirazlar ihracat kirazları Almanya’ya gidiyor. Bugün fiyatları 8-10 lira arasında. Almanya, Fransa, İsviçre’ye gidiyor. Bu şirket buralara gönderiyor. Teşekkür ederiz. Allah razı olsun.”
Işıklı Kasabasından Kadir Kuzu;
“Bu yıl kirazlar çok güzeldi. Kirazlar güzeldi. Pazar güzeldi. Allah bereket versin. İyi para kazandık bu sene. Geçen yıl para kazanamadık. Bu sene herkesin yüzü gülüyor. Kirazları ihracata veriyoruz memnunuz.”
Gümüşsu Mahallesinden üretici;
“Geçen sene kirazlar hep dallarda, bahçelerde kaldı. Bu sene güzel gidiyor. İnşallah parasını da alabilirler. Şimdi fiş veriyorlar. Kimisi peşin paraya satıyor. Bazıları da fiş veriyor. İnşallah parasını da alırlar, çiftçinin de yüzü güler.
Geçen sene ne olduğunu bilemedik. Meyveler hep bahçede kaldı. Çiftçi kızdı ağaçları söktüler. Hatta ben de söktüm ağaçları. Benim de iki tane tarlam vardı, söktük. Bu sene inşallah çiftçimizin yüzü güldü. Köylümüz mutlu olsun. İnşallah seneye de böyle para eder. Yüzü gülsün çiftçimizin.
Geçen sene işçi parası 75-80 liraydı. Bu sene 85-90 lira. Kiraz para edince sıkıntı yok. Kirazımız para edince bizim de yüzümüz gülüyor. Vatandaşımız, yabancılar olsun gelenler kirazın satınca yüzleri gülüyor. 10-11-12-13 liraya gidiyor.
Yalnız şunu demek istiyorum. Kooperatifimiz olsa sıkıntısız olacak. Yani burada bizim köylülerden daha çok aracılar kazanıyor. Kooperatif olsa tek fiyattan gidecek. Yani buna bir çare bulmaları lazım. Kim ilgilenecekse bir çare bulsunlar. Mesela Honaz. Honaz’da neden 18 liradan gitti kirazlar. Neden burada 11-12 liradan gitsin kirazlarımız. Bir de aracılar kazanıyor parayı. Honaz 15-18 arasında hiç düşürmüyor fiyatı tek fiyat çünkü orada kooperatif var. Honaz gibi biz de olalım. Emeğimizin karşılığını almak istiyoruz. Çünkü emeği çok. Kıştan başlıyor bakımı yani çok eziyetli.”
Düzbel Mahallesinden Hidayet Uğur ve Yeniköy Mahallesinden Murat Arıkoğlu;
Başlangıçta kiraz fiyatları çok güzeldi. 12-13-14 liraya kadar alımlar oldu. Ama bir hafta sonra başka yerlerde de kiraz çıktığı için piyasa bir anda çöktü. Burada kaç tane tüccar vardı, şimdi dükkânlar bomboş. Şimdi iki tane tüccar var yurtdışına, ihracatçı. Diğer tüccarlar gidince bizim fiyatlar düştü. Şuan ki fiyatlardan memnun değiliz. 12 liraya verdiğim ihracat kirazı 9 liraya düştü. Şuan getirdim iç piyasayı 3,5 lira yazıyorlar. Yevmiye olmuş 90 lira. İlaç masrafları diğer masraflar hariç. Şuan ki piyasadan memnun değiliz. İhracatçılar gitti Onlar gittiği zaman otomatik olarak fiyatlar düştü.
Biz daha önce Belediye başkanına da söyledik sıkıntılarımızı. Yetkililere de anlattık her sene aynı hiç bir değişiklik yok. Kooperatif kurulması lazım tüccarlar köylüyle muhatap olmayacak. Biz getireceğimiz kooperatife vereceğiz. Tüccar kooperatifle muhatap olacak. Onların anlaşması lazım. Yani üretici çok mağdur. 3 liraya 2 liraya toplanmaz bu mal.
İki gündür millet masrafını kurtaramıyor. Verdiği amele parasını kurtarmıyor şimdi sattığı mal. Bir kadının yevmiyesi 90 lira. Bir kadın akşama kadar ne toplar 40-50 kilo. Hesapla yani yemeği var, ilacı var. Yarı yarıya bile kalmıyor. Yüzde sekseni işçiye yüzde yirmisi kalıyor. O da kalmıyor ilacı, gübresi, mazotu. Yani mağduruz. Buranın bir kooperatifi olması lazım. Buradan da yetkililere sesleniyoruz.”