Deprem erken uyarı sistemi projesinin sonuna geldiklerini duyuran, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, tamamen yerli ve yeni bir deprem sistemi geliştirildiğini duyurdu.
Prof. Dr. Hasan Sözbilir, üç yıl önce başlatılan çalışmalar kapsamında, tasarım ve mekanizma açısından tamamen yerli ve yeni bir deprem sistemi geliştirildi. Sistem 6 aylık deneme sürecinden sonra İzmir'de 'depremlerle ilgili saniye saniye bilgi aktaracak' denildi.
DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, üniversitenin; jeoloji, inşaat, bilgisayar ve elektronik bölümü öğretim görevlileri tarafından oluşturulan ekip ile birlikte 3 yıldır üzerine çalışılan 'Deprem Erken Uyarı Sistemi Projesi'nin tamamlandığını bilgisini kamuoyuyla paylaştı. Prof. Dr. Sözbilir, çalışmaları 3 yıl süren yazılı, tasarım ve mekanizma açısından tamamıyla yerli ve milli olan projenin 6 aylık deneme süresine sokulacağını anlattı. Daha sonra Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile imzalanan protokol kapsamında İzmir'de 12 ayrı AFAD istasyonuna yerleştirilecek olan sistem 'oluşacak depremlerle ilgili saniye saniye bilgi aktaracak.' açıklamasında bulundu.
“Depremi 16 Saniye Öncesinden Öğrenebiliyoruz”
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sözbilir, “Deprem erken uyarı sistemleri, diyelim ki 70 kilometre uzaklıktaki bir fay deprem oluşturduğu anda onu algılıyor. Mesela Bayraklı ilçesine gelebilecek bir depremi 16 saniye öncesinden öğrenebiliyoruz. Bu sayede insanlara bilgi verilebilir ya da büyük ölçekli yapılarla ilgili önlem alınabilir. Amaç deprem olduğu anda kaynağında yakalamak. Fayın bizden ne kadar uzak olduğuna göre depremin geliş süresi değişir. Bu bilginin online ve gerçek zamanlı olarak bilgisayarlara naklini gerçekleştirecek” şeklinde konuştu.