Altın fiyatları her gün rekor kırarken, dünyanın en büyük altın üretici ve tüketicisi olan Çin, bu yükseliş treninin merkezinde yer alıyor.
Çinli yatırımcıların altın talebindeki yoğunluk ve Çin Merkez Bankası'nın altın alımları rekor seviyelerde ki tutumu, Çin’in yükselişinin merkezinde yer almasına sebep oluyor. Altın fiyatları son yaşanan küresel olayların etkisiyle ons başına 2 bin 400 doların üzerini gördü. Altın yatırımcıları bu yükselişin ne zamana kadar devam edeceğini merak ediyor.
Değerli metal yatırımlarında profesyonelleşmiş uzmanlara göre, “Jeopolitik gerilimlerin ve faiz beklentilerinin yanında altın yükselişini güçlendiren en büyük etkenlerden biri de Çin'den gelen aşırı talep” denildi.
2023 yılında Çin'in mücevher, külçe ve takı satışı rekor seviyelere ulaşmıştı. Çin'in altın takı talebi yüzde 10, külçe altın yatırımları yüzde 28 artış yaşadı. Çin'de hediyeleşme sezonunun en yoğun olduğu Ay Yeni Yılı öncesinde altın ithalatı yılın ilk iki ayında 2023'e kıyasla yüzde 53 artış yaşadı.
“Yaklaşık Üçte Birine Denk Geliyor”
Çin’in altın ithalatının yüksek oluşu hakkında konuşan uzmanlar, “Çin diğer tüm ülkelerden daha fazla altın çıkarıyor ancak aşırı talebi karşılaması için hâlâ ithalat yapması gerekiyor. Son iki yılda Çin'in altın alımların toplamı 2 bin 800 tonu aştı. Bu rakam da Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) elindeki stokların yaklaşık üçte birine denk geliyor” denildi.
Bir diğer yandan Çin Merkez Bankası, rezervlerini dolardan uzaklaştırarak ve para birimindeki değer kaybına engellemek için 17 aydır altın alışı gerçekleştiriyor.
Altına Talep Artışı Devam Edecek
Hong Kong Precious Metals Insights'in Genel Müdürü Philip Klapwijk, “Talebin artması için hâlâ alan var. Çin'de yatırım seçeneklerinin sınırlı olması, emlak sektöründe uzun süredir devam eden kriz, dalgalı borsalar ve zayıflayan yuan, parayı daha güvenli olarak algılanan varlıklara yönlendiriyor” dedi.
Metals Focus danışmanlık şirketinin Genel Müdürü Nikos Kavalis, rallinin sürdürülebilir olduğunu ve her yerdeki altın alıcılarının Çin'in artan talebiyle rahatlaması gerektiğini söyledi.
BIoomberg Analisti Rebecca Sin ise yatırımcıların varlıklarını emtia ile çeşitlendirmek istemesi nedeniyle Çin'den gelen talebin artmaya devam edebileceğini söyledi.
Bir diğer yandan Çin devlet medyası yatırımcıları temkinli olmaları konusunda uyardı. Hem Şanghay Altın Borsası hem de Şanghay Vadeli İşlemler Borsası aşırı risk alımını engellemek için bazı sözleşmelerdeki teminat yükümlülüklerini artırdı.