Son yıllarda sürekli olarak dalgalı bir seyir izleyen akaryakıt fiyatlarınaın yeniden yükselişe  geçmesi bekleniliyor. Bilindiği üzere son dönemde Ortadoğu'da yaşanan İsrail - Filistin ve İran, İsrail çatışmaları akaryakıt fiyatlarını daha şimdiden yukarı yönde etkilemeye başlarken, uzmanlar bu gerilimin gelecek aylarda da devam etmesiyle birlikte akaryakıt fiyatlarının araç sahiplerini mağdur edecek seviyelere gelmesinden endişe ediyor. 

Bu durum, ekonomiler üzerinde doğrudan etkisi olan en önemli faktörlerden biri olan petrol fiyatlarının dalgalanmasına neden oluyor.

Jeopolitik gerilimlerin artmasıyla birlikte petrol fiyatlarında kısa vadeli keskin dalgalanmaların yaşanabileceği tahmin ediliyor.

EİB’de 1 sektör 2 milyar doları, 8 sektör 1 milyar doları aştı EİB’de 1 sektör 2 milyar doları, 8 sektör 1 milyar doları aştı

Özellikle İran'ın Şam'daki saldırıya karşılık vermesi, bölgedeki petrol kaynaklarının bulunduğu yerlerdeki gerilimi artırıyor ve küresel petrol arzında azalmaya sebep olacak.

12 Nisan'da İran'ın İsrail'e yönelik olası misilleme saldırısı beklentisi, Brent petrol varil fiyatını 92 doları aşarak Ekim 2023'ten bu yana en yüksek seviyesine çıkardı.

Benzer şekilde Batı Teksas türü ham petrol varili de 87,67 dolara ulaştı. Ancak, İran'ın askeri operasyonun başarılı olduğu ve devamının amaçlanmadığı açıklaması, risk algısını bir miktar azalttı ve petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü baskıyı hafifletti.

Orta Doğu'daki gerilimin artması durumunda, OPEC+ grubunun petrol fiyatlarını 100 doların üzerine çıkarmamak için üretim kesintilerini gözden geçirebileceği ifade ediliyor.

Bu noktada piyasada yedek üretim kapasitesinin bulunması da önemli bir faktör olarak değerlendiriliyor.

Tüm bu gelişmelerin ekonomiye etkisi ise akaryakıt fiyatlarında yaşanan artışlarla kendini belli ediyor.

Örneğin, İstanbul Anadolu Yakası'nda benzinin litre fiyatı 43.49 lira, motorinin litre fiyatı ise 42.10 lira olarak belirleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ