Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, sıfır araçlarda çarpışma önleyici ve yorgunluk algılama sistemi gibi güvenlik sistemlerinin zorunlu hale getirilmesini öngören Genel Güvenlik Yönetmeliği'nin yürürlüğe giriş tarihini 31 Ağustos 2024'e erteledi. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı Hayrettin Ertemel, ertelemenin ulusal tip onayı ile üretilen araçları kapsadığını ve bu araçlar için düzenlenen kampanyaların stokları hızla tüketeceğini belirtti. Ertemel, yurtdışından ithal edilen araçların çoğunun zaten yönetmeliğe uygun olduğunu vurguladı. Bu süreçte yerli üretim araçların da yönetmeliğe uyum sağlayacağını ifade etti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, sıfır araçlarda çarpışma önleyici ve yorgunluk algılama sistemi gibi güvenlik sistemlerinin zorunlu olmasını şart koşacak Genel Güvenlik Yönetmeliği'nin yürürlüğe giriş tarihini erteledi.

Alınan karar doğrultusunda koşacak Genel Güvenlik Yönetmeliği 31 Ağustos tarihine ertelendi. Söz konusu bu erteleme, bayilerde stoklarda bulunan yönetmeliğe uygun olmayan araçların satışını bir süre daha devam ettirecek.

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı Hayrettin Ertemel, ertelemenin sadece ulusal tip onayı ile üretilen araçları içerdiğini dile getirdi. Söz konusu araçlar için ciddi kampanyalar düzenlendiğini aktaran Ertemel, stokların her geçen gün azaldığını söyledi. Ertemel, bu sürede bu tip araçların tamamen tüketileceğini tahmin ettiklerini aktardı.

AKSESUAR KULLANMAK ZORUNLU OLACAK

Yurtdışından ithal edilen araçların çoğunun yönetmeliğe uygun olduğunun altını çizen Ertemel, "Bizim ürettiğimiz bazı araçlarda bu aksesuarlar yoktu. Onlar da 31 Ağustos'tan itibaren bu aksesuarları kullanmak zorunda kalacaklar" ifadelerini kullandı.

Otomotiv fiyatlarının şu anda yatay bir seviyede olduğunu aktaran Ertemel, Yönetmelik hayata geçtikten sonra fiyat artışı öngörmediklerini belirtti. “Yansımaların 2025'in ilk çeyreğinde olacağını düşünüyoruz" diyen Ertemel, "Son tüketici için bunun fırsata çevrilmesinde fayda olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Uçak yolculukları için yeni karar: Bunu yaptırmayan artık binemeyecek Uçak yolculukları için yeni karar: Bunu yaptırmayan artık binemeyecek

BAYİLER HAREKETE GEÇTİ

Türkiye'de üretilen yedek parça stoğunun eritilmesiyle alakalı önemli bir karar olduğunu düşündüklerini söyleyen Hayrettin Ertemel, bu araçların çok satılan modeller olduğu için 1-2 ay uzatma yapıldığını belirtti.

Genel Güvenlik Yönetmeliği, sıfır araçlarda güvenlik standartlarını artırarak sürüş güvenliğini daha sağlam hale getirecek. Bayiler, bu süre zarfında stoklarındaki araçları eritmeye çalışırken, piyasada fiyat artışı öngörülmüyor. Söz konusu yönetmelik 31 Ağustos tarihinde yürürlüğe girecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ