2024 yılının Ocak ayında asgari ücret yüzde 49 artışla 17 bin 2 TL'ye çıkartıldı. Bu önemli artış, asgari ücretlilerin yaşam standartlarını iyileştirmeyi hedefliyordu ve enflasyon karşısında güçlü bir adım olarak değerlendirildi.

Bu kapsamda, Türk-İş, Hak-İş ve DİSK’e bağlı sendikaların oluşturduğu İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP), asgari ücrete ara zam talebi için 26 Haziran'da bir miting düzenleyecek.

Ekonomi yönetimi ve iş dünyası, asgari ücrete ara zam yapılmayacağını belirten açıklamalar yapmıştı. Ancak, memur ve emekli zamlarıyla birlikte asgari ücrete de artış bekleyen milyonlarca çalışan ve uzmanlar, ara zammın gerekliliğini vurguluyor.

Başuzmanı İsa Karakaş Açıkladı: Memur Maaşı En Düşük Kaç Lira Olacak? Başuzmanı İsa Karakaş Açıkladı: Memur Maaşı En Düşük Kaç Lira Olacak?

ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM İÇİN MİTİNG YAPILACAK

Zam konusundaki belirsizlik sürerken, Türk-İş, Hak-İş ve DİSK’e bağlı sendikaların oluşturduğu İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP), asgari ücrete ara zam talebi için 26 Haziran'da bir miting düzenleyeceğini duyurdu.

İİSŞP, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İnsanca yaşamak için ücretlerimize Temmuz’da ek zam istiyoruz!” ifadelerini kullandı.

Açıklamanın devamında, “Yoksulluk sınırının 61 bin TL'yi geçtiği ülkemizde, sefalet düzeyinde ücretlerle çalışmak istemiyoruz. Sesimizi duyurmak için buluşuyoruz. 26 Haziran Çarşamba saat 19.30'da Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda” denildi.

ARA ZAM ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANLARINI DA ETKİLİYOR

Asgari ücrete zam yapılmaması, toplu sözleşme kapsamındaki kamu ve özel sektör çalışanları hariç, birçok ücretlinin de ek zam alamaması anlamına gelecek.

Enflasyonun hızlanması nedeniyle 2022 ve 2023 yıllarında asgari ücretlilere Temmuz ayından itibaren ara zamlar yapılmıştı. 2022 yılının Ocak ayında 4 bin 253 TL olan asgari ücret, Temmuz ayında yapılan yüzde 29,3'lük ara zamla 5 bin 500 TL'ye çıkartılmıştı.

2023 yılının Ocak ayında asgari ücret yüzde 54,5 artışla 8 bin 506 TL olarak belirlenmiş, Temmuz ayında ise yüzde 34 oranında ara zam yapılarak 11 bin 402 TL'ye yükseltilmişti. 2024 yılının Ocak ayında ise asgari ücret yüzde 49 artışla 17 bin 2 TL'ye çıkartıldı.

Kaynak: HABER MERKEZİ