VATANDAŞIN GÖZÜ MARKET İNDİRİMLERİNDE! VATANDAŞIN GÖZÜ MARKET İNDİRİMLERİNDE!

Beklenen gün geldi, yüzde 25'lik kira zammı sınırlamasının kalkmasıyla ev sahipleri ile kiracıların arasında yeni zam tarifesi konuşulmaya başlandı. Peki ev sahibi ne kadar zam yapabilir ve neye göre? Olması gerekenden fazla zam yapan ev sahibi nereye şikayet edilir?

Resized F0C68 5Dfb5F41Emeklizammemur


Ev Sahibi Yasal Olarak Ne Kiraya Zam Yapabilir?

Yüzde 25'lik zam sınırlaması kalkmış olsa da ev sahipleri kafasına göre kira artışı yapamaz. Kira zammının uygulanacağı üst sınır yasalar tarafından belirlenmiş durumdadır. 1 Temmuz 2024 sonrasında yenilenecek olan sözleşmelerde son 12 ayda belirlenen TÜFE oranında artış yapılabilecek. Bu oran  kiracının onayı olmadan asla aşılamaz. Diyelim ki  ev sahibi bu oranı kiracının haberi olmadan bu oranın dışına çıktı, bu durumda ne yapılır şikayet süreci nasıl gerçekleşir ?

Yasal Zam Oranını Aşan Ev Sahibi Nereye Şikayet Edilir?

Ev sahibi 12 aylı TÜFE oranın dışında kiraya zam yaparsa, kiracı şikayetlerini  Hazine ve Maliye Bakanlığı, CİMER ve Ticaret Bakanlığı üzerinden yapabilir. Kiracılar eğer yasal oran dışında bir zam varsa bunu kabul etmeyerek, ödemeyi yasal zam oranında yapmaları yeterli olacaktır.
 

Kaynak: HABER MERKEZİ