Son yıllarda  yılda 2 kez zam alan asgari ücret için artış artışların yalnızca yıl başlarında yapacağı açıklanmıştı. Milyonarca asgari ücretli bu iddiaya üzülürken, canlı yayında asgari ücretliye ilişkin ciddi bir iddia ortaya atıldı.

Yüksek enflasyon ve artan fiyatlar, alım gücünün hızla azalmasına neden olurken, çalışanlar, emekliler ve memurlar, temmuzdaki zam dönemini bekliyor. Milyonlarca kişi, asgari ücrete gelecek olan ara zammı merak ederken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ara zamma ilişkin kapıları kapattı.

Ancak, Bakan Işıkhan'ın "ara zam yok" açıklamasına rağmen, asgari ücrete ara zam iddiaları gündemde kalmaya devam ediyor. Son dedikodular ise asgari ücrete 3-4 bin TL arasında bir zam geleceği yönünde.

Sözcü TV'nin sunucusu Can Coşkun, asgari ücrete yönelik kulislerde dolaşan söylentileri paylaştı.

Coşkun, "Kulislerde dolaşan hesapları duyuyoruz. Birçok gazetede asgari ücretle ilgili düzenleme olacağı iddiası dolaşıyor. Asgari ücrete 3-4 bin lira arası bir artış yapılacağı konuşuluyor." şeklinde konuştu.

Bu iddialara yanıt olarak ekonomist Erdal Özel, "Asgari ücrete düzenleme olasılığını çok düşük görüyorum. Gerçeklikle ilgili bir durum da var." şeklinde konuştu.

Özel'in ifadeleri şöyle:

"Asgari ücretin 17 bin 2 TL'den 20 bin TL'ye çıkma olasılığı var ancak bu olasılığı düşük görüyorum.

Asgari ücretin genel bir iyileştirmeyle ele alınması gerektiğini düşünüyorum. Yoksulluk sınırı 17 bin TL seviyesinde bulunuyor.

Uçak yolculukları için yeni karar: Bunu yaptırmayan artık binemeyecek Uçak yolculukları için yeni karar: Bunu yaptırmayan artık binemeyecek

Asgari ücrete yönelik yeni düzenlemelerden ziyade, mevcut kanunların köklü bir şekilde değiştirilmesi gerektiğine inanıyorum. Özellikle kıdem konusu burada önemli. Artık deneyimli çalışanların asgari ücretle çalıştırılması gerekmeyecek. Her şeyin devletten beklenmemesi gerektiğini vurgulamak istiyorum."

BAKAN BU AÇIKLAMAYI VERDİ

Geçtiğimiz Ocak ayında gerçekleşen zamla birlikte 17 bin 2 liraya yükselen asgari ücrete ilişkin ara zam beklentilerine dair Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlamıştı.

Bakan Işıkhan, asgari ücrete ara zam yapılmayacağını belirtti. "Başlangıçta alınan karar doğrultusunda devam edilecek. En düşük emekli aylığı 10 bin TL. Temmuz ayında enflasyon ve sözleşmelerden kaynaklanan farklar emekli aylıklarına yansıtılacak. Asgari ücretle ilgili herhangi bir toplantı veya ara zam gündemimizde yok" ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRETLİNİN ŞU AN Kİ AYLIĞI

Temmuz 2023'te asgari ücret 11.402,32 TL olarak belirlenmişti. Ancak 2024 için bu rakamlar değişti. Yeni asgari ücret net 17.002,12 TL ve brüt 20.002,50 TL oldu.

Kaynak: HABER MERKEZİ