ÇİVRİLLİLER DİKKAT ZİRAİ DON GELİYOR ÇİVRİLLİLER DİKKAT ZİRAİ DON GELİYOR

Denizli’nin Çivril İlçesinde Sosyal konut projesi olarak düşük gelirli vatandaş ve aileler için yapılan TOKİ ikinci etap konutları, yüksek aidat ve düşük metrekare nedeniyle vatandaşa hayal kırıklığı yaşattı. Çivril’de yapılan 330 dairelik birinci etap TOKİ konutlarından sonra 2019 yılında talep toplanan 448 konutluk 2’nci Etap TOKİ konutları, tamamlanarak hak sahipleri ile sözleşmeler imzalanmaya başlandı. Sözleşme imzalamak için giden hak sahipleri, karşılarına çıkan ödeme planı ile hayallerinin yıkıldığını söyledi.  Hak sahipleri taksitlerin yüksekliği ve enflasyon artış oranından doğacak farktan dolayı evleri almaktan vazgeçiyor. Uygun fiyatla depreme dayanıklı ev sahibi olma hayali ile başvuru yapan hak sahipleri sözleşme imzalamak için gittikleri banka şubesinde ellerine verilen ödeme planı karşısında büyük şok yaşadı. Aylık taksit ödemeleri 11 BİN liraları bulan dairleri almakta zorlanan bazı hak sahipleri sözleşme imzalamaktan vazgeçti.

TOKİ İkinci Etap Konutlarında Hayal Kırıklığı Yaşayan Vatandaşlar Sıkıntılarını Dile Getirdi

TOKİ ikinci etap konutlarında ev almaya hak kazanan emekli E.G. başvuru sırasında eline verilen ödeme planı ile hayallerinin yıkıldığını belirterek “Ben emekli maaşı ile yaşayan bir kişiyim. Başka gelirim yok. Başımı sokacak bir evim olsun diyerek TOKİ’ye başvurdum. Çekilen kura ile hak sahibi oldum ama ödeme planını görünce ev sahibi olamayacağımı anladım. Benim sadece emekli maaşım var evin taksiti 11 Bin lira. O da şimdilik. Enflasyon oranına göre altı ayda bir artacak. Ben bu gelirle bu taksiti nasıl öderim, işin içinden çıkamıyorum. Bu gidişle ömrümün sonuna kadar kirada oturmaya devam edeceğim.” sözleriyle yaşadığı sıkıntıları dile getirdi.

Banka şubesine giden hak sahiplerinden bazıları ise ödeme planının açıklanmasından sonra duruma tepki gösterirken “TOKİ konutlarının şu anki fiyatı 2 milyon 400 bin liraya yakın. Aylık ödeme tutarı 11 bin lira.  Bu fiyata Çivril’de birçok noktada ev sahibi olmak mümkün yani TOKİ’den ev almanın bir avantajı yok. 3 +1 konutlar 86 metrekare, her yıl iki kere uygulanacak olan artış ile 180 aylık ödemeler sonunda toplam fiyatı ne kadar olacak tahmin bile edemiyoruz. Biz gelir durumumuz düşük diye TOKİ’den ev sahibi olma hayali ile başvurduk ama ödeme planını görünce bu hayalimizde kursağımızda kaldı. Evler ilk yapılmaya başlandığında ödemeler ve evin fiyatı bu şekilde değildi. Bilerek teslimat geciktirildi” şeklinde söylemde bulundular.

Farklı illerde aynı dönemde başlayan TOKİ komutalarının yaklaşık 8 ay önce teslim edildiğini ve ödeme şartlarının daha makul olduğunu belirten hak sahipleri “Başvuru ve öngörülen teslimat zamanında taksitler bu kadar yüksek değildi. Evlerin toplam fiyatı da düşük gelirli aileler için uygundu. Ancak Çivril’deki TOKİ teslimatları gecikti. Çivril ile başlayan bazı illerdeki konutlar teslim edildi. Hak sahipleri 8 aydır taksit ödüyor. Onların taksit tutarları düşük gelirli ailelerin ödemesi için uygun. Çivril’de yaşanan teslimat gecikmesi hak sahiplerini mağdur etti. Bu fiyatlar bizim ev sahibi olmamıza imkân vermez” dedi.

TOKİ imkânı ile ev sahibi olmayı hayal ederken büyük bir hayal kırıklığı yaşadığını belirten bir başka emekli hak sahibi ise, “Ben TOKİ’den ev sahibi olacağım diye ev sahibimden artış yapmamasını ve evler biter bitmez evini boşaltacağımı söylemiştim. Açıklanan fiyat ve ödeme planı ile TOKİ’ye gitmek imkânsız. Hem yalancı durumuna düştüm hem de ev hayalim yerle bir oldu. Fiyat ve ödeme konusunda yeni bir düzenleme yapılmasını istiyoruz. Bu şartlarda bu evler düşük gelirlilere değil zenginlere satılır. Zenginde devlet eliyle biraz daha zengin olmuş olur” diyerek çözüm istedi.