Emlak uzmanı Yankı Büyüksezer, kira sözleşmelerine enflasyon oranında zam maddesi ekleyerek ev sahiplerinin kendilerini zor duruma soktuklarını ifade etti. Emlakçıların tavsiyelerine uyarak sözleşmelere "tefe-tüfe, üfe-tüfe, enflasyon oranında, rayiçlere göre" gibi ifadeler ekleyen ev sahipleri, bu maddelerin geçersiz olduğunu bilmedikleri için eksik kira alabilirler. Büyüksezer, bu tür maddelerin yazılmaması gerektiğini vurgulayarak, "Sonra 'vay eksik ödedi' diyorlar, öder tabi, artış belli değil," dedi. Enflasyon şartının belirsizlik yarattığını belirten Büyüksezer, hangi kurumun oranlarının kullanılacağı veya TEFE mi TÜFE mi oranında artış yapılacağının belli olmamasının sözleşmede sorun oluşturduğunu ifade etti.

Hukuk teknikeri Yankı Büyüksezer, ev sahibi ve kiracılara hakları hakkında bilgi verirken bu kez ev sahiplerinin kira sözleşmeleri imzalarken yaptıkları büyük bir hataya dikkat çekti.

EİB’de 1 sektör 2 milyar doları, 8 sektör 1 milyar doları aştı EİB’de 1 sektör 2 milyar doları, 8 sektör 1 milyar doları aştı

Büyüksezer, kira sözleşmelerinde yazılmaması gereken maddelere vurgu yaparak, bu tür hataların ev sahiplerinin eksik kira almasına neden olabileceğini belirtti.

Ekonomik kriz nedeniyle geçim sıkıntısı yaşayan birçok ev sahibi, çözümü kira fiyatlarına yüksek oranlarda zam yapmakta buldu. Ancak kiracıların bu zamları ödeyememesi üzerine hükümet, 2022 Haziran ayında yüzde 25 kira artış sınırı getirdi ve bu sınırlama bir yıl daha uzatıldı.

1 Temmuz'da yüzde 25 kira artış sınırlamasının sona ermesiyle kiracılar endişeli bir bekleyiş içine girerken, ev sahipleri de yapacakları zamları netleştirmek için kira sözleşmelerine zamla ilgili maddeler eklemeye başladı.

BU HUSUSA DİKKAT EDİN

Yankı Büyüksezer, ev sahiplerinin kira sözleşmelerine enflasyon oranında zam maddesi ekleyerek kendilerini zor duruma soktuklarını ifade etti. Emlakçıların tavsiyelerine uyarak sözleşmelere 'tefe-tüfe, üfe-tüfe, enflasyon oranında, rayiçlere göre' gibi ifadeler ekleyen ev sahiplerinin, bu maddelerin geçersiz olduğunu bilmediklerini söyledi.

Büyüksezer, bu tür maddelerin yazılmaması gerektiğini vurguladı. Bu maddelerin eklenmesi nedeniyle kiracıların eksik ödeme yapabileceğine dikkat çeken Büyüksezer, "Sonra 'vay eksik ödedi' diyorlar, öder tabi, artış belli değil," diye yazdı.

Büyüksezer, sözleşmede belirlenen artış koşulunun enflasyon şartını içermesinin belirsizlik yarattığını belirtti ve "Hangi kurumun açıklayacağı oranların baz alınacağı ya da TEFE mi TÜFE mi oranında artış yapılacağının belli olmaması gibi" ifadelere yer verdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ