Artan girdi maliyetleri sebebiyle çiftçiler gübre, mazot, tohum almakta zorlanırken kişisel giderleri için bile harcama yapamıyor. Çiftçiler üretim yapabilmek için borçlanmaya gidiyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun 2024 Mart ayı verilerine göre, 2004 yılında tarım sektörünün toplam kullandığı kredi miktarı 644 milyon 229 bin 93 TL oldu. Kullanılan kısa vadeli kredi oranı ise 217 milyon 925 bin 77 TL olurken takipte olan kredi tutarı ise 2 bin 243 bin 335 TL.
Tarımdaki girdi maaliyetlerinin artışı her geçen gün katlanarak devam ediyor. Üretim yapmak için bile borçlanan tarım sektörü sorunu Türkiye'de olduğu gibi Denizli üreticisi için de paralellik gösteriyor. Denizli çiftçisi de üretim yapabilmek için borçlanmaya gidiyor.
“Her Şeye Zam yüzde 100 Bizlere Yüzde 45”
Denizli’de üreticiler ise yetiştirdikleri ürünlere biçilen fiyata tepki gösterdi. İsmini vermek istemeyen bir Tütün üreticisi, “Gecen yıl tarla kirası için 5 bin TL verdik bu yıl 15 bin TL, Geçen yıl dikim sezonu yevmiyesi 500 TL verdik bu yıl 1000 TL. Geçen yıl mazot 20 TL idi bu yıl 45 TL. Geçen yıl tütün kırma yevmiyesi için 800 TL verdik bu yıl bin 500 TL istiyorlar. Daha kökü düşmeden başlıyor bu efsaneler. Daha ilacına, çapasına malzemelerine ve toplama için verilen emeğe girmiyorum bile... Her şeye yüzde 100'den fazla zam var ama tüccar malı yüzde 45 zam ile alıyor” şeklinde konuştu.
Emeğimizin Karşılığını Alamıyoruz
Başka bir tütün üreticisi ise “Bizler daha yüksek bir fiyat beklemekteydik duyduğumuz kadarıyla 180 TL’den açıklama yapılmış. Bizler 250 TL olmalı diyorduk çünkü bu rakamlar bizlerin emeğimizin karşılığını alamadığımız kanıtlıyor. Bu rakamlarla bizler boğuluruz günlüğe gitsek tütünden daha çok kazanırız. Mazot, gübre, işçi derken bunları karşılayamayız. Durumlar vahim” dedi.
“Ürünlerdeki Yükselişi Kazancımızda Göremiyoruz”
Denizli Çivrilli mısır, pancar ve ekin üreticisi Mehmet Gündoğdu ise, “Cebimiz para bulmuyor farklı şeylere yöneldik. Günlük traktörüme 2 ila 3 bin TL arası mazot alıyorum. 300 bin lira kredi kullandım, yıllardır da borcum var. Pazardaki fiyatları bizler görmüyoruz. Böyle çiftçilik olmaz pazardaki ürünlerin yükselişini kazançlarımızda göremiyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.