2024 yılı Kurban Bayramı için belirlenen küçükbaş ve büyükbaş hayvan fiyatları hakkında bilgi veren Ahmet Salur; "Bu sene küçükbaşta fiyatlar 15 bin TL'den başlıyor, 27 bin TL'ye kadar gidiyor. Büyükbaşta da hisse 25 bin TL'den 30 bin TL'ye kadar uzanıyor." dedi.

Araç sahipleri aman dikkat: 31 Ağustos sonrası zorunlu olacak Araç sahipleri aman dikkat: 31 Ağustos sonrası zorunlu olacak

Kurbanlık Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Kurbanlık seçerken hayvanın karşılaması gereken şartlardan bahseden Salur; "Kuzuda yani koyun olarak tabir ettiğimiz hayvanda en az 6 ayını doldurması ya da anne boyuna ulaşması lazım. Keçide ise 1  yaşını doldurması lazım. Büyükbaşta ise 2 yaşını doldurması gerekiyor. Bu vasıflara uyan hayvan, kurbanlık şartlarını yerine getirmiş oluyor." ifadelerini kullandı.

Sağlıklı Hayvan Nasıl Anlaşılır?

Kurbanlık hayvan seçerken sağlık açısından dikkat edilmesi gerekenleri açıklayan Ahmet Salur; "Sağlıksal açıdan ise hayvana baktığımızda, aynı insan gibi güleç, sevimli bir yüzü olması lazım hayvanın burun tarafında sümük olmaması lazım. Göz kapaklarının çökük olmaması da şartlardan biri. Hayvanın burnunda sümük olması, hayvanın rezil olduğunu gösterir. Kapalı alanlarda çok kaldığı için yavaş yavaş sağlığını kaybettiğini gösterir. Yavaş yavaş enfeksiyonu alıyor demek. Hayvan diri duracak, eli yüzü berrak olacak. Hayvanın kendi siyah olur ama, siyahın da kendi içinde bir şeffaflığı vardır." dedi.

Kurban Kesim Fiyatları

Kesim ücretleri hakkında bilgi veren Ahmet Salur; "Küçükbaş kesim ücreti 750-1000TL arasında fakat devlet 1500TL açıkladı. Bu fiyat kapsamında kurbanlık 4 parçaya ayrılıp kişiye teslim ediliyor. Büyükbaş kesim ücretini ise devlet 5 bin TL olarak açıkladı. Kasap usülü parçalama fiyatını daha Kasaplar Odası açıklamadı. Geçen bayramda, bayrama 15-20 gün kala açıklanmıştı. Yakın zamanda açıklanacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Atakan Göker