Çalışmanın amacı, 100 milyar liralık bir tasarruf sağlayarak bütçe açığını düşürmek ve enflasyonla mücadeleyi desteklemek olacak. Kamuda yapılacak tasarruf ve verimlilik önlemleri, Türkiye'nin ekonomik istikrarına katkı sağlayacak önemli adımlar olarak değerlendiriliyor. Prof. Dr. Şenol Babuşçu'nun açıklamaları, bu önlemlerin önemini ve etkilerini vurguluyor.

Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı ve Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşçu, kamuda tasarruf paketi hakkında bilgileri X hesabından paylaştı.

Paketin 100 milyar liralık tasarruf sağlaması beklenirken, duyurusu bugün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yapılacaktı.

“NİHAYET ŞİMŞEK TASARRUF GENELGESİ ÇIKARIYOR”

Babuşçu, X hesabında kamuda tasarruf paketiyle ilgili şu ifadeleri paylaştı:

"Nihayet, Mehmet Şimşek'in göreve başladığı 342. gününde tasarruf genelgesi çıkarılıyor. Maliye politikasında enflasyonu düşürmede önemli bir adım olarak kabul edilen bu genelge ile bütçe giderlerinin azaltılması ve dolayısıyla bütçe açığının düşürülmesi hedefleniyor."

18-32 yaş arası artık para ödemeyecek: Ücretsiz olacağı açıklandı 18-32 yaş arası artık para ödemeyecek: Ücretsiz olacağı açıklandı

PAKET BELLİ OLDU

“Yarın açıklanacak tasarruf genelgesiyle birlikte bütçe giderlerinin azaltılması planlanıyor. Ancak bütçe açığını azaltmanın bir parçası olarak bütçe gelirlerinin artırılması gerekiyor. Bu da vergi ve zam anlamına geliyor. Önümüzdeki bir ay içinde vergi ve zam paketinin gündeme gelmesi bekleniyor...”

BU ÖNLEMLER YOLDA

Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, bugün saat 10.00'da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen toplantıyla kamuoyuna sunuldu.

Paket, makam araçlarından kamu binalarının kullanımına, doküman basımından eğitim ve tören faaliyetlerine, yurt dışı seyahatlerden istihdama kadar birçok alanda kamu harcamalarında kesinti yapılmasını öngörüyor.

Buna göre, mal ve hizmet alımlarında yüzde 10, yatırım ödeneklerinde ise yüzde 15 oranında kesinti yapılacak. Paketin açıklanmasıyla birlikte harcamalar sıkı bir şekilde denetlenecek ve kaynaklar etkin projelere yönlendirilecek. Tasarruf kalemleri detaylı bir şekilde belirlenecek ve takibi için özel bir sistem kurulacak. Çalışmanın amacı, 100 milyar liralık bir tasarruf sağlamak olacak.

ERDOĞAN AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Geçtiğimiz hafta yapılan Kabine Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamuda önemli bir tasarruf adımı atılacağını belirtmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamuda tasarrufun önemini vurgulayarak, "Enerji faturalarımız artıyor ve bununla paralel olarak büyüyen bir problemle karşı karşıyayız. Üretimimizi artırarak yeni pazarlara açılmalı ve içeride tasarruf kültürünü yaygınlaştırmalıyız. Daha az kaynak kullanarak daha büyük etkiler elde etmeyi hedefliyoruz. Bu konuda kamu olarak öncülük edeceğiz ve rehberlik yapacağız" ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan, "Kamuda taşıt kullanımı, binaların işletilmesi, iletişim giderleri, genel harcamalar, personel eğitimi, yurt dışı seyahatler ve kamu istihdamı gibi alanlarda tasarruf kültürünü güçlendirecek adımlar atacağız. Bu sayede vatandaşlarımıza sunulan hizmetlerin kalitesini artıracağız. Ekonomi yönetimimizi bu konuda gerekli çalışmaları tamamlamak için talimatlandırdım" şeklinde eklemişti.

İŞTE YAPILAN SUNUMDA BELİRTİLEN HUSUSLAR

Bakan Şimşek'in açıklamalarından satırbaşları;

En önemli önceliğimiz hayat pahalılığını sorun olmaktan çıkarmak, sürdürülebilir büyüme için düşük tek haneli enflasyon olmazsa olmaz. TCMB enflasyonu düşürmek için para politikası dahil kendi alanında tedbiri alıyor. Bizlerde bugün açıklayacağız paketle ve yakında açıklayacağımız adımlarla dezenflasyon sürecine katkıda bulunacağız. Açıklayacağımız paket son paket olmayacak, önümüzdeki dönemde bir çok adım atacağız. Bugünkü tedbir setini geçmişteki uygulamalardan faklı kılan üç tne husus var. Birincisi kamuda verimliliği artırarak tasarrufu hedefliyoruz. Bu paketle birlikte güçlü bir izleme, raporlama ve yaptırım modelini hayata geçiriyoruz. Tüm kamu bu tedbir paketinin kapsamındadır.

KAMUDA BİNA VE ARAÇ ALIMI DURDURULDU

  • Kamuda Filo Yönetim Sistemi ile etkinliğin artırılması, taşıt sayısı ve kullanımına standartlar getirilmesi
  • 3 yıl süreyle yeni araç satın alma ve kiralama yapılmaması
  • Bütçe dışı kaynaklardan taşıt kullanımının izne tabi tutulması ve kanunla izin verilenler hariç yabancı menşeili araç kullanımının yasaklanması
  • Mevcut kiralık taşıt sözleşmelerinin yenilenmesinin izne tabi olması
  • İhtiyaç fazlası ve ekonomik ömrünü tamamlamış taşıtların tasfiyesi
  • Savunma ve güvenlik hariç, kamuda personel servisi hizmetinin toplu taşıma olan yerlerde kaldırılması
  • Toplu taşıma olan yerlerde kamuda personel servisini sonlandırmayı planlıyoruz.

3 YIL BOYUNCA HİZMET BİNASI YAPILMAYACAK

  • Deprem riski hariç yeni hizmet binası alımının /yapımının 3 yıl süreyle durdurulması
  • Kamu yerleşkeleri için getirilen kişi başına metrekare standardının uygulanması
  • Mevcut binaların analize ve kurumlar arasında etkin kullanımı
  • Yeni bina kiralanmaması mevcut kiralamaların bir takvimle sonlandırılması
  • Doğal afet ve güvenlik hariç, yeni lojman ve sosyal tesis alımı/yapımı ve kiralanmasının süresiz olarak yasaklanması
  • Savunma ve güvenlik hariç, mevcut sosyal tesislerin ekonomiye kazandırılması
  • Lojman kiralarının ve sosyal tesis ücretlerin rayiç bedel dikkate alınarak gözden geçirilmesi

İDARİ YAPILANMADA DÜZENLEME

  • İdari genişlemenin sınırlandırılması
  • Kamu idarelerinde mükerrer yapılanmaların önlenmesi
  • Bakanlıkların yurt dışı teşkilatlarının ihtiyaçlar çerçevesinde gözden geçirilmesi
  • Tüm taşra teşkilatının (Bölge/il bazında) etkinlik esasıyla gözden geçirilmesi
  • Kamuda Tasarruf - Hizmet İçi Eğitim/Yurtdışı geçici görevler
  • Hizmet içi eğitim, toplantı vb. faaliyetlerin kamu tesislerinde yapılması
  • Yurt dışı geçici görevlerin sınırlandırılması, görevlendirmelerin asgari seviyede tutulması
  • Yurt dışı geçici görev harcamalarının bütçe başlangıç ödeneğini aşmaması, bu harcama kalemine ödenek aktarımının yasaklanması
Kaynak: HABER MERKEZİ