Garanti BBVA’nın Adana’da düzenlediği “İhracatta Sürdürülebilir Gelecek” etkinliğine katılan İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası’nın faiz kaksiyonlarını değerlendirirken aynı zamanda alınan kararların döviz kurundaki etkiye değindi. Bu konuda önemli ayrıntılara dikkati çeken uzman Eğilmez, faizlerin biraz daha artması durumunda doların 25’lere kadar gerileyebileceğini ifade etti.

Dolar Ne Kadar Depo 1

Faiz Artarsa Dolar 25'e Gerileyebilir

Dr. Mahfi Eğilmez, dolar kuru ile ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı, “Bizim şu an yüzde 70 olan enflasyonumuz yüzde 45’lere gerileyecekse kur buradan öteye gitmeyecek” diyen Eğilmez, Merkez Bankası faizi biraz daha artırırsa eğer kur 25’lere kadar gerileyebilir” dedi.
Kurun daha yukarı gitmeyeceğini ifade eden Eğilmez, “Buna hazır olmamızda yarar var. Ben kurun çok yukarı gitmeyeceğini düşünüyorum 30’lar civarında duracakmış gibi tahmin ediyorum. İhracatçılar haklı olarak bana çok kızabilir. Fakat durum böyle. Hatta 40’ı görmeyebiliriz bile 30-32’ler civarında kalabiliriz diye tahmin ediyorum” açıklamasını yaptı.

Korkutan Enflasyon Anketi Zirve Nisanda Gorulecek2

Enflasyonun Düşmesi İçin Nasıl Tedbirler Alınmalı?

Eğilmez, Merkez Bankası tarafından yeni bir faiz artırımı yapılacağını beklemediğini söylerken, enflasyonla mücadelede sadece para politikasının yeterli olmayacağına dikkat çekti. Para politikası kadar maliye politikasının da önemli olduğunu belirten isim, enflasyonun düşmesi için atılması gereken adımlara şu şekilde değindi:

Uçak yolculukları için yeni karar: Bunu yaptırmayan artık binemeyecek Uçak yolculukları için yeni karar: Bunu yaptırmayan artık binemeyecek

“Kamu harcamalarını azaltmamız lazım. Vergileri artırmamız lazım fakat, vergi topladığımız kişilerden değil tabii. Kayıt dışından bunları toplamamız gerekiyor. Bizde vergi çok sağlıksız bir yapıda ilerliyor. Topladığımız vergilerin %70’i dolaylı vergi, KDV, ÖTV gibi son derece adaletsiz… Kalan %30 ise gelir ve kurumlar vergisi gibi kalemlerden oluşmakta. Özellikle bu yapıyı değiştirmemiz lazım.”

Kaynak: HABER MERKEZİ