Gerçekleştirilen açıklamada, Türkiye'deki otoritelerin seçimden sonraki dönemde hedefinin enflasyon oranını düşürmek olduğunu söyleyerek, seçim ardındaki süreçte enflasyonun düşürülmesiyle birlikte tutarlı politika sıkılaştırmasının sürmesini beklediklerini açıkladı.


Kıdemli Direktör ve Türkiye Analisti olan Erich Arispe Morales, Fitch Ratings'in geçtiğimiz hafta Türkiye'nin kredi puanını 'B'den 'B+'ya, not görünümünü ise "Durağan"dan "Pozitif"e çıkarmasının ardından gerçekleştirilen çevrim içi toplantıda, gerçekleştirilen not artışı kararının sebebini açıkladı ve soruları yanıtladı.
Kıdemli Direktör Morales Türkiye için parasal sıkılaşmanın beklediklerinden daha ileri bir seviyeye gittiğini ancak enflasyon baskılarının güçlü kalmaya devam ettiğini belirterek, "Bu dönemde, seçimlerin yakınlığı nedeniyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) manevra alanının kısıtlanacağını düşünerek faizin yüzde 35 seviyesinde kalacağını düşünmüştük. Ancak açıkça yanıldığımız kanıtlandı ve TCMB yılın başında yüzde 45 faiz oranına ulaşan bir sıkılaşmayla daha iddialı oldu ve ekonomideki genel kredi koşulları sıkılaştı” dedi.

Başuzmanı İsa Karakaş Açıkladı: Memur Maaşı En Düşük Kaç Lira Olacak? Başuzmanı İsa Karakaş Açıkladı: Memur Maaşı En Düşük Kaç Lira Olacak?

"İyileşmenin Sürmesini Bekliyoruz "

Morales Türkiye'de enflasyonun kısa vadede ciddi bir politika sıkıntısı olmaya devam edeceğini düşündüklerini ve politika değişimiyle Türkiye'nin uluslararası rezerv seviyesinde iyileşme, ilerleme görüldüğünü ve döviz korumalı mevduat hesaplarının büyüklüğünün ciddi bir ölçüde azaldığının üzerinde durarak, "Enflasyonun düşürülmesiyle tutarlı politika sıkılaştırması bekliyoruz. Türkiye'deki otoritelerin ilk hedefi enflasyonu düşürmek. Politikanın enflasyonda sürdürülebilir düşüş sağlanmasıyla tutarlı olmaya devam etmesi, cari açıkta daralma ve bazı portföy girişleriyle, uluslararası rezervlerde iyileşmenin sürmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

“Temel Konu Yine Enflasyon”

Yurt dışı portföy girişinin Türk lirasında değerlenme ve rezerv biriktirme hedefine katkı sağlayabileceğini ifade eden Morales, “İleriye dönük baktığımızda, yüksek seviyedeki dış finansman ihtiyacı da göz önüne alındığında, dış finansmana erişim, derecelendirme açısından kilit bir unsur olmaya devam edecek. Türkiye'nin yeniden yatırım yapılabilir notu alması zaman gerektiren bir süreç. Bunun için bazı kırılganlıkların giderilmesi ve politikanın başarısına bakmamız gerekiyor ki burada da temel konu yine enflasyon” dedi.