Denizli’nin Kale İlçesi’nde bulunan Kale Devlet Hastanesi, kendi elektriğini kendi üretiyor. Denizli’de Güneş Enerji Santrali (GES) kullanan tek hastane olan Kale Devlet Hastanesi, ihtiyacının fazlasıyla elektrik üreterek kâr elde ediyor.

2017 yılında Kale Devlet Hastanesi atıl durumdaki 2 bin 200 metrekarelik bahçesine kurulan Güneş Enerji Santrali (GES) ile hastanenin elektrik ihtiyacının tamamı karşılanıyor. Hastane GES kurulduğu yıldan bu güne enerjisi ihtiyacını güneşten karşılıyor, ihtiyacının fazlasını ise depolayıp satarak kâr elde ediyor. İhtiyacının yüzde 130’unu üreten hastane, yaklaşık 5 yılda yapılan yatırımın tamamını karşıladı.

Denizli’de İlk Ve Tek! Enerjisini Güneşten Alan Tek Hastane

Denizli’de Kendi Enerjisini Kendi Üreten Tek Hastane

Kurulduğu yıllarda Türkiye’de güneş enerjisi tarlası bulunan tek hastane olan Kale Devlet Hastanesi, şuanda Denizli’de GES bulunan tek hastane olarak örnek olmaya devam ediyor. Kale, ayrıca güneşin düştüğü noktadan en iyi üretimi yapan yer olması nedeniyle enerji verimliliği ile ön plana çıkıyor.

Türkiye Yılda Kaç Tane Bayraktar TB2 üretiyor? Türkiye Yılda Kaç Tane Bayraktar TB2 üretiyor?

Kale Devlet Hastanesi bahçesinde kurulu olan GES'in 155,820Wpsolar panel kapasitesine ve 140.000 W AC çıkışa sahip olduğu öğrenildi.  Hastane güneşten ürettiği elektrik sayesinde doğaya 450 ton karbon salınımını önledi.

Denizli’de İlk Ve Tek! Enerjisini Güneşten Alan Tek Hastane

Üretilen De Tüketilen De Faturalandırılıyor

Elektrik firması Aydem ile yapılan anlaşma çerçevesinde, Aydem Kale Devlet Hastanesi’nin kullandığı elektriği faturalıyor, hastane ise ürettiği elektriği faturalıyor. Kullandığı elektriğin yüzde 130’unu üreten hastane böylelikle kâr elde ediyor. Uzaktan kontrol sistemi bulunan panelleri Aydem kontrol ediyor. 10 yıl garantisi olan panellerin 20 yıl da parça garantisi bulunuyor.