IŞIKLI GÖLÜ’NÜ KURAKLIK ETKİLEDİ

Çevresinde Beydilli, Gümüşsu, Gökgöl, Irgıllı, Sundurlu, Beyköy gibi 10’un üzerinde mahallede 100’e yakın ailenin geçim kaynağı olan Işıklı Gölü’nü kuraklık etkiledi.

Akçay, Gökgöl Büyük Menderes’in yukarı havzası ve iki kol ve göl tabanındaki yeraltı sularının beslediği Işıklı’da meşhur turna ve sazan balıklarının tutulduğu bu yıl suyun az olması ve tüm Türkiye genelinde etkili olan kuraklığın Işıklı’yı etkilediğini, su seviyesinin yüzde 45, 50’ler de olduğu belirtiliyor.

IŞIKLI GÖLÜ’NÜ KURAKLIK ETKİLEDİ
Çevresinde Beydilli, Gümüşsu, Gökgöl, Irgıllı,

“IŞIKLI GÖLÜ’NDE YÜZDE 50 SU VAR”

Beydilli Mahalle Muhtarı Atilla Savran, kuraklıktan en çok etkilenen yerlerden birisi Işıklı Gölü’dür. Bu sene su seviyesi çekilip eski halini almadı. Yaklaşık 3 aydır yağış almıyor. Işıklı Gölü’nün su seviyesi azaldı. Şu an yüzde 50 su var. Mayıs ayındayız su dolu olması gerekirken yüzde 50 kapasitesindeyiz. Haziran ayında sulamalar başlıyor. Su sıkıntısı büyük. Sulamalar başlayınca zaten gölde su kalmayacak. Burada şu an su seviyesi yüzde 90 yüzde 100 olması gerekiyordu. Ama 4 senedir su seviyesi yüzde 65’ten daha aşağıya düşmüyordu. Bazı yıllar kapakları kış sezonunda açmak zorunda kalıyorduk. Gölün seviyesi ve sınırlarına sığmadığı için açılıyordu. Ama son yıllar yağış olmayınca Işıklı Gölü tehlikeye girdi ”şeklinde konuştu.

“BU SENE NORMAL ŞARTLARDA IŞIKLI GÖLÜ’NDE SU KALMAZ”

Gölde su seviyesinin düşüklüğüne vurgu yapan Atilla Savran; “Işıklı Gölü önemli bir göl. Bizim için büyük bir değerdir. Işıklı Gölü’nü son 3 yıldır insanlara farklı şekillerde kazandırmaya çalıştık. Sadece sulama ve balık değil, turizme açmaya çalıştık. Güzel çalışmalar var. Normalde suyun bir metre bir buçuk metre daha yüksek olması gerekirken şu an çok düşük. Bu sene normal şartlarda Işıklı Gölü’nde su kalmaz. Kapalı sulamaya geçilmesi gerekiyor. Durum vahim” dedi.

“GEÇİM KAYNAĞIMIZ YOK OLUYOR”

Işıklı Gölü’nün birçok geçim kaynağı olduğunu kaydeden Savran; “Gölümüzde istakoz, turna, balık, turizm ve tur gibi geçim kaynağı sağlıyor ve birçok insan buradan geçiniyor. Daha önce su söğüt köklerine kadar geliyordu ama şimdi su yok. Beydilli’de çoğu vatandaş geçimini turizm ve balıkçılıktan yapıyor. Böyle giderse zaten onu da yapamayacaklar. Kısacası geçim kaynağımız yok oluyor ”ifadelerini kullandı.