EİB’de 1 sektör 2 milyar doları, 8 sektör 1 milyar doları aştı EİB’de 1 sektör 2 milyar doları, 8 sektör 1 milyar doları aştı

Kiracıları enflasyon etkisinden korumak için, son 2 yıldır uygulanan yüzde 25 kira zammı uygulaması 1 Temmuz'da son bulacak. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek  geçtiğimiz günlerde bu zam sınırının kalkacağı yönünde demeçler vermişti.  2 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla de kira sözleşmesi yenilemelerinde yüzde 25 değil farklı bir oranda kira zammı yapılabilecek. Bu kira zammının oranının nasıl belirleneceğini hem ev sahipleri hem de kiracılar tarafından merak ediliyor. Kiralara ne kadar zam yapılabilecek? Bunun için bir oran var mı?

20232401 Konut Kira Ev Emlak Bina Aa

Her Şey Eskisi Gibi Mi Olacak?

Kira zammında yüzde 25 sınırlamasının 1 Temmuz tarihinde son bulacağı artık netlik kazandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bu uygulamayı devam ettirmek için bir çalışmaları olmadığını ifade etmişti. Bunun üzerine kira zammında büyük ihtimalle eski sisteme dönüş yapılacak.

Konut Kira Sozlesmesi Nasil Yapilmalidir Neleri Icermelidir

Eski Sistemde Zam Nasıl Belirleniyordu?

Eski sistemde kira zammı enflasyon rakamları üzerinden hesap yapılarak belirleniyordu. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) üzerinden son 12 ayın toplamı yasal kira artış oranı olarak belirleniyor. Haziran 2024’te bu oran yüzde 62,51 olarak açıklandı. Haziran ayının enflasyon rakamı açıklandığında son 12 aylık TÜFE yeniden hesaplanacak ve yaklaşık olarak yine yüzde 60 seviyelerinde çıkacak. Temmuz ayında kira zammı yapacak olan ev sahiplerinin yüzde 60 oranında kira zammı yapabilecekleri tahmin ediliyor.

Diğe taraftan enflasyon düştükçe bu oran da geri gelecek. Temmuz ve Ağustos aylarında baz etkisi ile enflasyonda keskin bir düşük yaşanması bekleniyor. Bu durumda kira artış oranı da bu düşüş etkisi ile gerileyecek. En iyi ihtimalle yıl sonuna kadar kira zammının yüzde 50-60 arasında olması bekleniyor. 

Kaynak: HABER MERKEZİ