Arçelik'in kuruluşundaki başarının ardında Lütfü Doruk'un önemli bir rolü olduğu günümüzde yeniden anlaşılıyor. Doruk'un vizyonu, Türkiye'nin sanayi alanındaki ilerleyişine ivme kazandırdı.
1929 yılında Lütfü Doruk ve Vehbi Koç’un yolları kesişti. O dönemlerde çelik üretimi yapan Erel firmasının ortağı olan Doruk, ortaklarıyla yaşadığı anlaşmazlıklar sonucunda Muğla’da balıkçılık yapmayı denedi. Ancak, çelikten kopamayan Doruk, 1953 yılında Koç’a beyaz eşya sektörüne girmeleri yönünde öneride bulundu.
LÜTFÜ DORUK VE BİLİNMEYENLERİ
Doruk’un vizyonerliği, Türkiye’nin üretim anlamında henüz gelişmediği bir dönemde çelik eşya üretimindeki potansiyeli fark etmesini sağladı. Bu fikrini Koç’a kabul ettiren Doruk, 1955 yılında Erel ismiyle şirketin kuruluşuna öncülük etti. Doruk, sadece fikir babası olmakla kalmayıp fabrikanın kurulması ve üretim süreçlerinin işlemesinde de önemli bir rol oynadı. 30 bin metrekarelik dev bir fabrikanın kurulmasını öneren Doruk’a, Koç’un “İçinde futbol mu oynayacaksınız?” dediği rivayet edilir.
1959 yılında ilk çamaşır makinesini, 1960’ta ilk buzdolabını ve 1990’da ilk bulaşık makinesini üreten Arçelik’in başarısında Doruk’un katkısı büyüktü. Bu başarılar, Arçelik’in Türkiye’de beyaz eşya sektöründe öncü olmasını sağladı. 1970 yılında Doruk, yorgunluk gerekçesiyle şirketten ayrılmaya karar verdi. Koç’un yönetim kurulunda kalması yönündeki teklifine rağmen, Doruk hisselerini satarak Arçelik’ten tamamen ayrıldı. Arçelik markasının temellerinin ise Doruk Koç tarafından azimli bir şekilde atıldığı belirtilir.