Son dönemde Türkiye'de tapu paylaşımı süreçlerinde önemli değişiklikler yaşandı ve özellikle aile büyüklerinden kalan mirasların paylaşımı konusunda yeni adımlar atıldı. Kardeşler arasında tapu paylaşımı için noter zorunluluğunun kaldırılması, milyonlarca vatandaşın tapu işlemlerini daha hızlı ve kolay bir şekilde tamamlamasını sağladı.
Eskiden, mirasa dahil olan taşınmazın devri için kardeşler arasında noter onaylı bir sözleşme gerekiyordu. Ancak yeni düzenleme ile artık hisseli tapu devri için noter onayı gerekliliği ortadan kaldırıldı. Bundan böyle, miras payının bir kardeşten diğerine devri için yazılı bir sözleşme yapılması ve bu sözleşmenin imzalanması sırasında tüm hissedarların hazır bulunması yeterli olacak. Bu değişiklik, tapu sahiplerinin işlemlerini daha hızlı ve pratik bir şekilde tamamlamasını sağlayacak.
Bu değişiklik, milyonlarca vatandaşın aile büyüklerinden kalan tapuların kardeşler arasında paylaşım sürecini kolaylaştırmayı amaçlıyor.
Hisseli tapuların satışı için, hisse sahiplerinin ortak bir karar alması ve tapu işlemleri sırasında hazır bulunmaları gerektiği belirtti. Taraflar, istedikleri takdirde tapu devir işlemlerini yürütmek üzere avukatlarına vekalet verebileceği açıklandı.
Hisseli tapu alımında Tapu Sicil Müdürlüğü ve noter işlemleri eksiksiz tamamlanmalı, satışa konu taşınmazın kesin sınırları belirlenmeli ve parseller tespit edilmelidir.
Ağabey-kardeşlik ilişkisi içeren hisseli tapu devirlerinde noter gereksinimi yoktur. Aynı anne-babaya sahip olanlar için yazılı sözleşme yeterlidir.
Hisseli tapuların kesin satış işlemleri için, tüm pay sahiplerinin ortak onayı gereklidir. Bu süreci kolaylaştırmak için tüm hissedarlar adına bir avukata yetki vermek de mümkündür.
Satış sonrası ödeme yapılırken, hisseli tapu devri için ilçe belediyelerinde tüm hissedarların katılımı gereklidir.
Hisseli tapu, birden fazla kişinin adının ve haklarının belirtildiği tapu türüdür ve bir taşınmaz malın tek bir kişiye değil, birden fazla kişiye ait olabileceğini gösterir.