Son dönemler küresel ve yerel etmenler sonucu altın rekor üstüne rekor kırıyor. Bu yükselişi gören fırsatçılar, iç piyasalarda sahte altın üretmeye başladı. Şikayetlerin yüzde 80’i internet üzerinden yapılan altın alışverişlerden oluşuyor.
“Sahte Olduğunu Bile Bile”
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin, yaşanan sahte altın üretimi hakkında uyararak, “Cumhuriyet altınları 916.66 milyem yani 22 ayardır. Sahteciler ürünün içerisindeki saf altın miktarını düşürerek ayarıyla oynuyor; 22 ayar olması gereken ürünü aslında daha düşük ayarda üretiyorlar. Üretici ayarını düşük yaptığı için kuyumculara da daha düşük fiyattan satabiliyor. Bu küçük marjları kâr olarak gören bazı kuyumcular da bu ürünleri sahte olduğunu bile bile alıyor ve vatandaşlarımıza satıyor” dedi.
“Tamamı Sahte Altındır”
Ayarıyla oynanarak üretilen sahte altınlar hakkında konuşan Şahin, “Darphane üretimi olmayan Cumhuriyet Altınlarının tamamı sahte altındır. Bunu net ifadeyle belirtebiliriz. Ayarının düşürülmesine rağmen yüksek ayardan satılan ürünlerde vatandaşımız daha fazla para vermiş oluyor. Birinci zarar ettiği yer burası. Özetle, vatandaş hem alırken hem de satarken zarar etmiş oluyor. Bu yüzden ısrarla vatandaşlarımızın Cumhuriyet Altını alırken Darphane üretimi istediğini belirtmesi gerektiğini vurguluyoruz” şeklinde konuştu.
“Müşteri Kılığında Kuyumcuya Satıyorlar”
Piyasaya çıkan sahte altın hakkında konuşan Denizlili kuyumcu, “Merdiven altı çalışan sahtekarlar, ülkenin her yerinde müşteri kılığında düşük ayarlı altınları kuyumcularımıza satma yoluna girebiliyor. Bu noktada vatandaş kadar kuyumcuların da uyanık olmaları gerekiyor. Kuyumcularımız özellikle şüpheli hareketleri olan müşterilerin getirdiği ürünleri alırken çok fazla dikkat etmeli” şekline konuştu.
Sahte Altın Nasıl Ayırt Edilir?
Vatandaşlara sahte altının ayırımının nasıl yapılacağını anlatan Denizlili kuyumcu, “Vatandaş Cumhuriyet altını alırken özellikle Darphane üretimi olan altını istediğini belirtmeli. Darphane’nin Cumhuriyet altınlarına uyguladığı mikro metin, yani gözle görülmeyecek kadar küçük gizlilik özellikleri telefon kamerası ile kontrol edilebilir. Bir mıknatısı altının üzerine tutarak altının mıknatısa yapışıp yapışmadığına bakın” dedi.
Sahte altının ayırt edilmesi için çok fazla yol olduğunu söyleyen Denizlili kuyumcu, “Eğer mıknatısa yapışırsa, içerisinde demir gibi maddelerin bulunduğunu gösterir. Alınan altın ile seramik tabağa bir çizik atın. Çiziğin rengi siyah ise, altın sahte olabilir. Kuyumcudan TSE belgesi ve fatura talep edin” şeklinde konuştu.