2019'da yıllık enflasyon 11,84 olarak istatistiklere yansımıştı, 2023 yılında bu oran 64,77 oranında ölçüldü. Birçok vatandaş enflasyondaki bu artış altında üretim ve tüketim konusunda zorluklar yaşadığı konusunda hemfikir. Hatta bazı vatandaşlar enflasyonun gösterilenden fazla olduğunu da iddia ederek, Türkiye'de hiperenflasyon yaşandığını düşünebiliyor. Peki hiperenflasyon nedir?
Hiperenflasyon nedir?
Hiperenflasyon, bir ülkenin para biriminin aşırı ve düzensiz şekilde kontrol edilemediği için değer kaybetmesine bağlı olarak fiyatların olağanüstü hızda arttığı ekonomik durumu ifade eden ekonomik bir olgudur.
Türkiye'de Hiperenflasyon Yaşıyor mu ?
Fiyatlardaki artışların ardından akıllarda oluşan en büyük sorulardan biri hiperenflasyon içerisinde olup olunmadığıydı. Bu konuya açıklık getirmek için X adlı sosyal medya hesabında paylaşım yapan İktisatçı Mahfi Eğilmez durumun ne boyutta olduğunu açıkladı.
Eğilmez, hiper enflasyon içinde olup olmadığımızı soran, hatta hiperenflasyon içinde olduğumuzu bildiğimiz halde söylemekten çekindiğimizi söyleyen kişilerin olduğunu belirterek, ''Arkadaşlar, teknik tanımları istediğiniz gibi değiştiremezsiniz. Hiperenflasyon yıllık enflasyon oranının % 200 sınırını aştığı enflasyon oranına verilen addır. Türkiye'de TÜİK'in açıkladığı enflasyon % 67, ENAG'ın açıkladığı enflasyon ise % 127'dir. Enflasyonu bu çapta ölçen başka bir kurum ya da şirket yok. İTO da ölçüyor ama yalnızca İstanbul için ücretliler geçinme endeksi olarak ölçüyor. Sadece kendi çevremizdeki gıda fiyatlarına ya da kiralara bakarak Türkiye'de hiperenflasyon var demek yanlıştır. Fiyatları bütün Türkiye'den ve TÜFE endeksinde olduğu gibi 400'den fazla mal ve hizmetten her ay toplayıp , ağırlıklandırıp öyle bakmak lazım. Türkiye'de olan çok yüksek enflasyondur. Biraz daha gayret edersek hiperenflasyona gidebiliriz orası ayrı.'' açıklamalarında bulundu.
Sonuç olarak şu an için Türkiye'nin bir enflasyon durumu içinde olup olmadığı bu açıklamalarla cevap bulmuş oluyor.