Yakın zamanda, konut kiralarına vergi getirilmesinin gündemde olduğunu duyurdu. Konut sektöründeki fiyatlar konusundaki görüşler ise farklılık gösteriyor. Bazı uzmanlar konut fiyatlarının düşeceğini öngörürken, diğerleri ise artış bekliyor. Remzi Özdemir'in televizyon programındaki açıklamaları, ekonomi gündemine dair önemli bir değerlendirme olarak nitelendirildi. İşte ayrıntılar...

Farklı görüşlerin arkasında ekonomik belirsizlik, faiz oranları, arz ve talep dengesi, döviz kurları gibi etkenler yer alabilir.

Ev sahiplerini yakından ilgilendiren önemli detayı paylaşan Remzi Özdemir, "Bundan sonra kontratlar e-Devlet üzerinden yapılacak ve her iki tarafın da imzaladığı onayladığı kontratlar, yapay zeka aracılığıyla para hareketleri ve IBAN'ları üzerinden takip edilecek. Bu sayede olası gerçek dışı kiralara ilişkin tespitler yapılacak. Rayiç bedeller artık daha net bir şekilde belirlenecek. Bölgesel değerlemeler de devreye girecek" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Remzi Özdemir, "Örneğin Şişli'de 20 milyonluk bir evi 15 milyon lira olarak göstermeniz artık mümkün olmayacak ve bu da ek bir vergi getirisi sağlayacak. Özellikle topraktan adı verilen sistemle çoklu dairelere sahip olan büyük mülk sahiplerine yönelik özel bir vergi düzenlemesi geliyor. Yani, 5 ila 10'dan fazla konutu olan kişilere ciddi bir vergi yükü getirilecek" dedi.

EİB’de 1 sektör 2 milyar doları, 8 sektör 1 milyar doları aştı EİB’de 1 sektör 2 milyar doları, 8 sektör 1 milyar doları aştı

Birden fazla konuta sahip olanların vergilendirilmesi konusu, Merkez Bankası'nın da gündemine gelmişti. Banka, bu kişilere kademeli olarak artan vergi önerisinde bulundu.

Ayrıca, şirketlerin daha fazla konut inşa ederek kiraya vermesi ve kiralardan geçimini sağlayan ev sahiplerine alternatif olabilecek "hisseli kiracılık" modeline geçilmesi gibi öneriler de tartışıldı.

Bu önerilerin temel amacı, konut piyasasındaki dengesizlikleri azaltarak daha adil bir kiralama ve sahiplik düzeni oluşturmak olabilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ