Emeklilik hakkı, sadece çalışma yaşamını tamamlamakla elde edilmiyor. Yurt dışında çalışanlar için ek koşullar da söz konusu. SGK Uzmanı Erdursun'un uyarısı, bu konuda bilinçlenmeyi sağlayacak nitelikte.
Kadınlar için genellikle 20 yıl, erkekler için ise 25 yıl gibi bir süre belirleniyor. Ayrıca, en az 5000 gün boyunca malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin ödenmiş olması da gerekiyor.
Emekli olabilmek için gereken şartları yerine getirmiş olmalarına rağmen, bazı kişiler hala emekli olamıyor özellikle yurt dışında çalışan ve prim günlerini tamamlamış olan bireyler, emekli olma sürecinde zorluklar yaşıyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu uzmanlarından Özgür Erdursun, yurt dışında yaşayan vatandaşlara önemli bir uyarıda bulundu.
BUNU YAPAN AYLIĞINDAN OLACAK
Erdursun, "Türkiye'deki sosyal güvenlik kurumları, kişinin yurt dışında çalışmadığını kanıtlayan belgeler talep etmektedir. Ancak eğer kişi yurt dışında çalışıyor gibi görünürse, ne yazık ki emekli aylığı alma hakkını kaybedebilir" şeklinde konuştu.
Erdursun, bu konuda çözüm olarak şunları önerdi:
"Özellikle az prim gününe sahip olanlar, yani emeklilik için gereken 300 gün, 500 gün, 8800 gün veya 1000 gün gibi eksik gün sayısına sahip olanlar, yurt dışı borçlanması yapmak yerine Türkiye'de bir şirketin ortağı olmayı düşünebilirler.
Bu sayede Bağ-kur primlerini ödeyerek emeklilik haklarını koruyabilirler. Bu yol tercih edilirse, Türkiye'den emekli aylığı alırken yurt dışında da çalışabilir, sosyal yardım veya işsizlik maaşı alabilirler."
EYT kapsamında 'emekli olabilir' doğrulamasını çalışanlar, SGK'ya gitmeden e-devlet üzerinden alabilirler. "Hizmet Dökümü" veya "Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olurum" gibi sorgulama dökümanları veya "Çalışma Hayatım" ekranından alınacak belgeler yeterli olacak.