Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 33 gün sonra ilk kez döviz satışı gerçekleştirdi. 31 Mart seçimleri sonrasında 70 milyar doların üzerinde döviz alımı yapan TCMB, dün dolar/TL paritesini dengelemek amacıyla 250 milyon dolarlık satış yaptı. Yeni ekonomi yönetimi, hatalı politikalardan dönüş yaparak net döviz pozisyonunda iyileşme sağlıyor. Yabancı sermayenin Türkiye'ye girişiyle birlikte döviz alımları gerçekleştiren Merkez Bankası'nın bu satış hamlesi, piyasalarda dikkatle takip ediliyor.

Başuzmanı İsa Karakaş Açıkladı: Memur Maaşı En Düşük Kaç Lira Olacak? Başuzmanı İsa Karakaş Açıkladı: Memur Maaşı En Düşük Kaç Lira Olacak?

31 Mart seçimleri sonrasında eksi 74.6 milyar dolara kadar gerileyen döviz pozisyonunda hızla iyileşme sağlayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), özellikle yabancı sermayenin Türkiye'ye girişiyle birlikte ortaya çıkan para bolluğunu döviz alımı gerçekleştirerek kullandı.

MERKEZ BANKASI YENİDEN SATIŞLARA BAŞLADI

Bu adımların ardından 1.4 milyar dolara kadar gerileyen net döviz pozisyonunda 33 gün aradan sonra bir ilk yaşandı. Geride bırakılan ay boyunca günlük ortalama 2.5-3 milyar doları bulan alım gerçekleştiren Merkez Bankası, 33 gün sonra ilk kez dün satış yaptı.

Net döviz pozisyonunda dün itibarıyla 250 milyon dolarlık bir düşüş görülürken, bu satış tercihlerinin ilerleyen günlerde devam edip etmeyeceği merak konusu haline geldi. Yaşanan düşüşün, geçtiğimiz haftanın son işlem günü ve dün yaşanan kur artışlarının ardından dolar/TL paritesini dengelemek için piyasalara müdahale edilmesinden kaynaklandığı düşünülürken, net döviz pozisyonunda yıllar sonra ilk kez artıya geçilmesini bekleyen yatırımcılar büyük bir şaşkınlık yaşadı.

Kaynak: HABER MERKEZİ